2020. július 11. szombat Nóra, Lili

Hírek - Állat

Nagyon bekeményítenek: nem lesz magyar tej a boltokban?

Demonstrációt terveznek a hazai tejtermelők a tejfelvásárlási árak drasztikus csökkenése miatt. Azt követelik, hogy a kiskereskedelmi láncok december elsejétől 5-7 százalékkal fizessenek többet a tejtermékekért, a feldolgozók pedig ezt az árnövekedést érvényesítsék a tejátvételi árakban. Ha nem lesz változás, az áremelések kikényszerítésére a gazdálkodók kilátásba helyezik, hogy december 7-én nem adják át a megtermelt tejet a feldolgozóknak, és ezt az akciójukat a későbbiekben többször is megismétlik. Ez ellátási zavarokat is okozhat a hazai piacon, miközben a tehéntartók nagy részének egyszerűen meg kellene semmisítenie az át nem adott tejet.
 
 

Demonstrációt helyeznek kilátásba a hazai tejtermelők, ha december elsejétől nem növekszik a nyerstej felvásárlási ára. A „Magyarok tejakciója” elnevezésű megmozdulást a Magyar Állattenyésztők Szövetsége, a Holstein-fríz Tenyésztők Egyesülete és a Magyartarka Tenyésztők Egyesülete szervezi - közölték az agrárszektor.hu-val az érdekképviseletek.

Válaszokat akar a hazai agrárszektor legégetőbb kérdéseire? Kivételes kapcsolatépítési lehetőségeket keres az agráriumban és az élelmiszeriparban?
Jelentkezzen most a Portfolio kétnapos agrárkonferenciájára!
Agrárszektor 2015: két nap, 60 előadó, 700 résztvevő, és a magyar agrárszektor legforróbb témái


A termelők azt helyezik kilátásba, hogy elsőként december 7-én, majd későbbi több más napokon nem adják át a megtermelt tejet a feldolgozóknak, ha a felvásárlási árak nem emelkednek a hazai piacon. Ha a gazdálkodók nagy része így dönt, ez akár tejellátási zavarokhoz is vezethet. A termelőknek pedig állataikkal kellene felitatniuk vagy egyszerűen ki kellene önteniük az át nem adott tejet, mivel többnyire nincsenek megfelelő tárolókapacitásaik.

Szervezés alatt álló akciójukkal a gazdálkodók azt akarják kikényszeríteni, hogy december elsejétől a kiskereskedelmi láncok 5-7 százalékkal növeljék a feldolgozóknak fizetett tejtermékárakat, a tejipar pedig ezt az áremelést érvényesítse a nyerstej-felvásárlási árakban. A termelők a későbbi demonstrációkat akkor tartják meg, ha az árak decembertől nem változnak.

A tiltakozásokat az váltja ki, hogy mára drasztikusan, tavaly szeptemberhez képest 24-25 százalékkal estek a hazai tejtermelői árak, és a csökkenés jóval meghaladja az EU átlagot. Ma az uniós átlagár kilónként 27,5-30,0 cent között mozog, míg nálunk csak 24,5-25,5 centet ér el. Ez 75 forint körüli áraknak felel meg, de az agrárszektor.hu információi szerint – főleg a kistermelőknél – már előfordul 55 forintos átvételi ár is. Az önköltség ugyanakkor meghaladja a 100 forintot, így a mai árak a 23-25 forintra tehető kilónkénti támogatással együtt sem fedezik a gazdálkodói kiadásokat.

Egyes EU tagállamokban viszont a rendkívüli helyzet kezelésére a termékpálya szereplői képesek voltak összefogni és megállapodni – állítják a hazai termelők. A német gazdák korábbi tiltakozó akcióinak hatására például a Lidl és az Aldi áruházlánc az ottani kiskereskedelmi ár emelése mellett döntött. A Lidl még augusztus végén jelentette be, hogy október elsejétől 5 euró centtel emeli a fogyasztói tej átvételi árát. Október elsejei hatállyal az Aldi Nord és az Aldi Süd is áremelést hirdetett, a fogyasztói tejnél 4, a vajnál 10 euró centtel magasabb az áron.

Egyes hazai tejtermelők eközben kényszerűségből már a takarmányozási költségek drasztikus csökkentését választották, míg mások a tejelő szarvasmarha állomány kivágását fontolgatják – indokolják a tervezett demonstrációt a gazdálkodók. Az agrártárca ugyanakkor azzal igyekszik enyhíteni a helyzetet, hogy több, tejágazatot (is) érintő támogatás kifizetését előrehozta október közepétől. Emellett a tejtermelők számíthatnak arra a 2,9 milliárd forintos összegre is, amelyet Brüsszel szavazott meg a tejválság enyhítésére rendkívüli támogatásként Magyarország számára.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu