Nagyon bekeményítenek: nem lesz magyar tej a boltokban?

agrarszektor.hu
Demonstrációt terveznek a hazai tejtermelők a tejfelvásárlási árak drasztikus csökkenése miatt. Azt követelik, hogy a kiskereskedelmi láncok december elsejétől 5-7 százalékkal fizessenek többet a tejtermékekért, a feldolgozók pedig ezt az árnövekedést érvényesítsék a tejátvételi árakban. Ha nem lesz változás, az áremelések kikényszerítésére a gazdálkodók kilátásba helyezik, hogy december 7-én nem adják át a megtermelt tejet a feldolgozóknak, és ezt az akciójukat a későbbiekben többször is megismétlik. Ez ellátási zavarokat is okozhat a hazai piacon, miközben a tehéntartók nagy részének egyszerűen meg kellene semmisítenie az át nem adott tejet.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Demonstrációt helyeznek kilátásba a hazai tejtermelők, ha december elsejétől nem növekszik a nyerstej felvásárlási ára. A "Magyarok tejakciója" elnevezésű megmozdulást a Magyar Állattenyésztők Szövetsége, a Holstein-fríz Tenyésztők Egyesülete és a Magyartarka Tenyésztők Egyesülete szervezi - közölték az agrárszektor.hu-val az érdekképviseletek.

Válaszokat akar a hazai agrárszektor legégetőbb kérdéseire? Kivételes kapcsolatépítési lehetőségeket keres az agráriumban és az élelmiszeriparban?
Jelentkezzen most a Portfolio kétnapos agrárkonferenciájára!
Agrárszektor 2015: két nap, 60 előadó, 700 résztvevő, és a magyar agrárszektor legforróbb témái

A termelők azt helyezik kilátásba, hogy elsőként december 7-én, majd későbbi több más napokon nem adják át a megtermelt tejet a feldolgozóknak, ha a felvásárlási árak nem emelkednek a hazai piacon. Ha a gazdálkodók nagy része így dönt, ez akár tejellátási zavarokhoz is vezethet. A termelőknek pedig állataikkal kellene felitatniuk vagy egyszerűen ki kellene önteniük az át nem adott tejet, mivel többnyire nincsenek megfelelő tárolókapacitásaik.

Szervezés alatt álló akciójukkal a gazdálkodók azt akarják kikényszeríteni, hogy december elsejétől a kiskereskedelmi láncok 5-7 százalékkal növeljék a feldolgozóknak fizetett tejtermékárakat, a tejipar pedig ezt az áremelést érvényesítse a nyerstej-felvásárlási árakban. A termelők a későbbi demonstrációkat akkor tartják meg, ha az árak decembertől nem változnak.

A tiltakozásokat az váltja ki, hogy mára drasztikusan, tavaly szeptemberhez képest 24-25 százalékkal estek a hazai tejtermelői árak, és a csökkenés jóval meghaladja az EU átlagot. Ma az uniós átlagár kilónként 27,5-30,0 cent között mozog, míg nálunk csak 24,5-25,5 centet ér el. Ez 75 forint körüli áraknak felel meg, de az agrárszektor.hu információi szerint - főleg a kistermelőknél - már előfordul 55 forintos átvételi ár is. Az önköltség ugyanakkor meghaladja a 100 forintot, így a mai árak a 23-25 forintra tehető kilónkénti támogatással együtt sem fedezik a gazdálkodói kiadásokat.

Egyes EU tagállamokban viszont a rendkívüli helyzet kezelésére a termékpálya szereplői képesek voltak összefogni és megállapodni - állítják a hazai termelők. A német gazdák korábbi tiltakozó akcióinak hatására például a Lidl és az Aldi áruházlánc az ottani kiskereskedelmi ár emelése mellett döntött. A Lidl még augusztus végén jelentette be, hogy október elsejétől 5 euró centtel emeli a fogyasztói tej átvételi árát. Október elsejei hatállyal az Aldi Nord és az Aldi Süd is áremelést hirdetett, a fogyasztói tejnél 4, a vajnál 10 euró centtel magasabb az áron.

Egyes hazai tejtermelők eközben kényszerűségből már a takarmányozási költségek drasztikus csökkentését választották, míg mások a tejelő szarvasmarha állomány kivágását fontolgatják - indokolják a tervezett demonstrációt a gazdálkodók. Az agrártárca ugyanakkor azzal igyekszik enyhíteni a helyzetet, hogy több, tejágazatot (is) érintő támogatás kifizetését előrehozta október közepétől. Emellett a tejtermelők számíthatnak arra a 2,9 milliárd forintos összegre is, amelyet Brüsszel szavazott meg a tejválság enyhítésére rendkívüli támogatásként Magyarország számára.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 14:01
Pénzcentrum  |  2024. április 20. 06:55