2020. április 5. vasárnap Vince

Hírek - Állat

Nagyon pusztulnak a méhek: mi lesz a szántóföldeken?

Legalább hétmilliárd méh tűnt el Európából.
 
 

Már körülbelül hétmilliárd méh hiányzik Európából a drasztikus rovarfogyatkozás miatt. A csökkenést sokan a rovarölő szerek és a betegségek számlájára írják. Pedig – elsősorban a bioüzemanyag célokra szolgáló repce és napraforgó beporzásához – szükség lenne a méhállomány növelésére. Magyarországon még viszonylag jó a helyzet.

Nincs elég háziméh a mezőgazdasági növények beporzásához az európai országok többségében - állapította meg egy új kutatás. A szakemberek úgy vélik, a bioüzemanyagok elterjesztése miatt lenne szükség még nagyobb számban a beporzást végző rovarokra. A méhhiány a Balti-államokban és Nagy-Britanniában akkora, hogy a szükséges rovarmennyiségnek legfeljebb a negyede repked ezekben az országokban.

A kutatók azt remélik, hogy a hiányzó méhek helyett más, vadon élő rovarfajok, például a poszméh vagy a zengőlégy végzik el a beporzást - ismertette a BBC hírszolgálata a Plos One internetes tudományos folyóiratban közzétett tanulmányt.

A méhek száma évek óta fogyatkozik az európai országokban, a kutatók a csökkenést a rovarirtók és a betegségek számlájára írják. Eközben a bioüzemanyag termelését szolgáló növényekkel - repcével, napraforgóval és szójával - beültetett területek nagysága 2005 és 2010 között majdnem egyharmadával növekedett - állapították meg az angliai Readingi Egyetem kutatói, akik a tanulmányt készítették.

Tom Breeze, a kutatás vezetője elmondta: Európából összesen 13,4 millió kolónia, azaz körülbelül hétmilliárd méh hiányzik most.
Magyarországon azok közé a szerencsés európai országok közé tartozik, ahol a beporzáshoz szükséges háziméhek 75-90 százaléka rendelkezésre áll. Ugyanilyen kedvező a helyzet Olaszországban, még több a méh Norvégiában, Írországban, Portugáliában, a balkáni országok többségében. A szükségletekhez képest a legkevesebb háziméh Moldovában él.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu