Nem tudják megfékezni ezt a vírust - Újabb fertőzések törtek ki

agrarszektor.hu
Újabb kérődző állományokban mutatták ki a kéknyelv megbetegedést, ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ismét módosította az érvényben lévő megfigyelési és védőkörzeteket. Ezúttal Somogy, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád és Nógrád megyékben találtak fertőzött szarvasmarhákat. A hatóság tájékoztató anyagot is készített a betegségről, a kiadványt pedig a következő hetekben juttatják el az állattartókhoz.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

További megyékben bukkant fel a kéknyelv betegség, így a Nébih kibővítette a hatályos megfigyelési és védőkörzeteket az országban. Jelenleg a Somogy megyei Kadarkúton, Niklán, Hedrehelyen, Visnyén, Mernyekéten, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tiszaladányon, a Csongrád megyei Balástyán, illetve a Nógrád megyei Nógrádsipeken és Pilínyen is vannak fertőzött kérődző állományok. A kitörést ezúttal is a vírus úgynevezett 4-es szerotípusa okozta.

Az idén szeptemberben elrendelt intézkedések ezért változatlanul érvényesek, azokat az új kitörés körüli 20 kilométeres körben elhelyezkedő, fogékony állatokat tartó telepek esetében is alkalmazni kell. Az állategészségügyi hatóság az érintett gazdaságok valamennyi szarvasmarhájánál elvégzi a rovarirtó szeres kezelést és a védőoltásban még nem részesült fogékony állatfajok egyedeinek vakcinázását. 

A 20 kilométeren kívül eső területeken a vakcinázás nem kötelező, hanem önkéntes alapon kérhető az állományokat ellátó állatorvostól. Ilyenkor a védőoltás alapvetően az állattartó költségére történik, aki állami támogatást is igénybe vehet.

A NÉBIH a betegséggel kapcsolatos tudnivalókról tájékoztató anyagot is készített a gazdáknak. A kiadványt a következő hetekben tízezer példányban juttatják el állattartókhoz, elsőként az érintett megyékben. A tájékoztató elérhető és letölthető a hivatal honlapjáról is. Emellett a mindenkori aktuális elrendelő határozatok, a településlista, valamint a térképek elérhetők a Nébih honlapján.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02