2021. december 2. csütörtök Melinda, Vivien

Hírek - Állat

Nem úsztuk meg - Hozzánk is betört a madárinfluenza

A madárinfluenza magas patogenitású (H5N8) vírusának jelenlétét mutatta ki egy Békés megyei baromfitelepen a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) állategészségügyi diagnosztikai igazgatósága. Eddig a világon még sehol sem tapasztalták, hogy a H5N8-as változat emberre is átterjedt volna. A telepen lévő állatokat leölik, illetve védő- és megfigyelési körzetet jelölnek ki.
 
 

A vírust egy füzesgyarmati kacsaállományban mutatták ki – közölte az állategészségügyi hatóság. A telepen tapasztalt elhullás emelkedése, valamint a megfigyelt klinikai tünetek alapján értesültek a gyanúról. A laboratóriumi vizsgálatok megerősítették a madárinfluenza jelenlétét.

Az Európa számos országában (például Nagy-Britanniában, Hollandiában, Bulgáriában) jelenlévő betegség H5N8 szerotípusa Németországban jelent meg először tavaly novemberben, de eddig a magyarországi baromfi-állományokban nem mutatták ki.. Azt, hogy a fertőzés emberre is átterjedt volna, eddig még nem tapasztalták.

Veszélyes vadmadarak és rágcsálók
A madárinfluenza vírusa általában vadon élő madarak közvetítésével fertőzheti meg a baromfi-állományokat. Korábbi németországi esetek azoban azt bizonyítják, hogy a telepekre rágcsálókkal is bejuthat, amelyek szintén vadmadaraktól fertőződhetnek meg.

Az állategészségügyi hatóság a járványügyi előírásoknak megfelelően a betegség terjedésének megakadályozása érdekében, állami kártalanítás mellett leöli a füzesgyarmati gazdaság teljes állományát. Emellett a szakemberek a gazdaság körüli 3 kilométer sugarú védőkörzetben valamennyi baromfitartó gazdaságot felkeresnek, szükség esetén mintát vesznek.

A védőkörzetben és a 10 kilométer sugarú megfigyelési körzetben a fertőzés terjedésének megakadályozás érdekében szállítási korlátozások lépnek érvénybe. A védő- és megfigyelési körzet térképe, az érintett települések listája, valamint további információk a Nébih honlapján érhetők el.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2021

  Agrártámogatási reform, pénzözön a vidékfejlesztésben, világpiaci árrobbanás, forradalmi agrárinnovációk, precíziós gazdálkodás, digitalizáció. 2 nap, 10+ órányi szakmai program, 70+ előadó