Nem mindenhol tombol a munkaerőhiány: ebben az ágazatban egyre többen dolgoznak

agrarszektor.hu
Úgy tűnik, hogy az állatorvosi szolgáltatásokra növekvő igény több más szektortól eltérően egyre több céget bír eltartani, legalábbis ez derül ki az OPTEN céginformációs szolgáltató adataiból. 2015-ben 866 darab vállalkozás jelölte meg fő tevékenységeként az állategészségügyi ellátást, számuk mára azonban elérte a 881 darabot. Ugyanakkor nem csak a működő cégek száma nőtt ebben az ágazatban, hanem az alkalmazotti létszám is, így úgy tűnik, ebben a szektorban nem érzékelhető munkaerőhiány.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az ilyen profilú cégek ugyan nem teljesen fedik le a magyarországi állatorvosi praxisok számát, mivel azok néhány százalékát egyéni vállalkozóként látják el, de a praxisok döntő többségét valamilyen társas vállalkozási formában üzemeltetik. A működő cégek száma mellett, az árbevétel is folyamatosan emelkedett a vizsgált időszakban. Míg 2015-ben több mint 30 milliárd forint árbevételt értek el a piaci szereplők, addig 2017-ben ez a szám majdnem elérte a 38 milliárd forintot. Az alkalmazotti létszám alakulása szintén enyhe emelkedést mutat, vagyis úgy látszik az országosan érzékelhető munkaerőhiánytól nem szenved ez az ágazat. 

Közeleg az évkezdet egyik legjelentősebb agráreseménye, a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencia. Tudni akarja, hogyan juthat hozzá az idei agrártámogatásokhoz és mennyi támogatást igényelhet? Hogyan változik a minden gazdálkodót érintő hazai földügyi szabályozás? A legfontosabb támogatási, jogszabályi és piaci változásokról kaphat fontos szakmai és gyakorlati információkat a szakpolitika, a közigazgatás és az üzleti élet csúcsvezetőitől, illetve első számú döntéshozóitól a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencián.

A cégfluktuációs index vizsgálata azt mutatja, hogy a piaci szereplők ritkán cserélődnek és a cégmegszűnések száma is minimális. A 2015-ben mért 6,58 százalékos érték jóval alatta marad az átlagnak, és ez 2018-ra 4,31 százalékra mérséklődött köszönhetően a kényszertörlések és cégmegszűnések számának megfogyatkozásának.

Mivel az uniós pályázati rendszerben a vállalkozásoknak allokált forrásokat tartalmazó GINOP-ban, illetve a mezőgazdasági támogatásokat szétosztó Vidékfejlesztési Programban sem volt kiemelt terület az állategészségügy ezért a szektor szereplői csekély mértékben jutottak hozzá az uniós vissza nem térítendő támogatásokhoz. A vizsgált időszakban 62 darab támogatott pályázaton, összesen 492 millió forintot nyertek el a szektor szereplői. 

A Magyarországon működő állatorvosi praxisok többsége hobbiállatok ellátásával foglalkozik, vagy vegyesen szolgálnak ki haszon- és hobbiállat tulajdonosokat is. A kifejezetten haszonállatokra specializálódott praxis ritka. Nem csoda, tehát, hogy a cégek 20 százaléka Budapesten működik. Jelenleg a KSH nem rendelkezik statisztikával az országban élő házikedvencek egyedszámaival kapcsolatosan. A European Pet Food Industry Federation (Európai Állateledel Ipari Szövetség) 2017-es közétett statisztikájából azonban kiderül, hogy Magyarországon 2017-ben 2.050.000 darab kutya, 2.280.000 darab macska, 4.438.000 darab díszmadár, 85.000 darab díszhal és 397.000 darab kisemlős, valamint 60.000 darab egyéb hobbiállat (hüllő, kétéltű stb.) élt. Ráadásul az egyedszámok a 2014-es adatokkal összevetésben azt mutatják, hogy míg a kutyák száma enyhén csökkent, addig a macskák egyedszáma több százezer egyeddel növekedett (2014-ben még csak 1 800 000 macska élt hazánkban). Ezekhez az egyedszámokhoz kell még hozzáadnunk a haszonállatok szintén milliós egyedszámait, hogy teljes képet kapjunk az ellátandó állatállomány nagyságrendjéről.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03