2021. január 23. szombat Zelma, Rajmund

Hírek - Állat

Német farmer: Az Afrikai Sertéspestis romba döntheti az EU-s sertés árakat

Szeptember 9-én még nem tudták az európai sertéspiac szereplői, termelők és feldolgozók egyaránt, hogy következő nap a németországi vaddisznó állományban is kimutatják az Afrikai Sertéspestis jelenlétét. Alig 48 óra elteltével, szombatra - a WTO szabályoknak megfelelően - már Kína jelezte, hogy nem fogad Németországból sertés árut.
 
 

A német vágóhídi árak azóta is esnek a, és általuk az EU legtöbb országában a sertés árak, amelyek jellemzően a német piachoz igazodnak. Németországban a világ egyik legnagyobb exportőre Spanyolországgal és az Egyesült Államokkal közel holtversenyben. Heti 1 millió disznót vágnak és ebből 30% az export aránya, ezen belül pedig 40% az EU-n kívüli harmadik országokba, elsősorban Kínába irányul.

Forrás: www.pig333.com , Takarékbank Agrárcentrum szerk.

Az EU piacain egyik pillanatról a másikra heti 9000 tonna túlkínálat jelent meg, ami nagyjából 110 ezer vágósertésnek felel meg.

Ezt a kínálati nyomást nem tudja kiegyenlíteni az EU többi exportőre, még Spanyolország sem, ugyanis nem áll rendelkezésre szabad hűtő kapacitás. Erről a logisztikai szűk keresztmetszetről az idei év elején megjelent Agrárláz 2020 kiadvány is ír.

Amikor az ASP drasztikusan lecsökkentette a kínai sertés állományt, globális keresleti sokk söpört végig a világon, megemelve a sertés árakat, és közben az EU-ban megdrágult minden hűtő kapacitás is, mert amit lehetett, a sertés láncok igénybe vettek. Ezen magas kapacitáskihasználtságnál jelent ellenkező irányú, méretes negatív keresleti sokkot a német-kínai export leállása.

Ezt a jelentős, és remélhetőleg átmeneti sokkot nem lehet másképp érdemben csökkenteni, csak ha sikerül regionalizációs megállapodást kötni Kínával, és újraindítani feléjük a német exportot. A megállapodási reményeket erősíti, hogy Kínában még mindig jelentős a hiány és ezáltal a kereslet is a sertés termékek iránt. Ugyanakkor az ottani ASP utáni hízó állomány újratelepítéseket bizonyosan nem szeretnék kockáztatni, mert a fagyasztás önmagában nem pusztítja el a vírust a nyers állati termékekben.

Írta: Antal Áron és Héjja Csaba, Takarékbank Agrárcentrum

Jelen cikk forrása: www.pig333.com

Támogatott tartalom! A cikk megjelenését a Takarékbank támogatta.

Címlapkép: Getty Images


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu