"Nincs olyan erős marhaíze" - Megmentenék a kárpáti borzderest

agrarszektor.hu
Szinte kihalt Magyarországon az őshonos primitív szarvasmarhafajta.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Fajtamegőrzési program indult az őshonos kárpáti borzderes szarvasmarha megmentésére. A fajta Magyarországon szinte már kihalt, és a környező országokban is a kipusztulás fenyegeti.

A kárpáti borzderes jelenleg kis létszámban megtalálható Erdélyben és Kárpátalján. Magyarországról a fajta eltűnt és a szomszédos országokban is a kipusztulás fenyegeti. A Polyán Egyesület a fajta megmentésére a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Mikóházán mintagazdaságot alakított ki, ahol most 25 egyedet számláló kárpáti borzderes csorda.

Önálló fajtaként akarják bejegyeztetni

A fajtamegőrző program civil szervezetek kezdeményezéseként indult, célja a kettős hasznú primitívebb, külterjes tartásra kifejezetten alkalmas változat megőrzése, illetve Magyarországon való újbóli elterjesztése - közölte az egyesület. A sikeres fajtafenntartó tenyésztési program lehetővé tenné, hogy a kárpáti borzderes szarvasmarhát Magyarországon önálló fajtaként bejegyezzék és lehetőség nyíljon a fajta genetikai állományának megőrzésére.

A kárpáti borzderes elismertetése azért is lenne fontos, mert ez a fajta az átlagtól eltérő, speciális körülmények között - például gyengébb termőképességű legelőn - is gazdaságosan tartható." E fajta szelíd természetű, tartását tekintve igénytelen, külterjes tartásra alkalmas, kettős hasznosítású fajta. Igáztatásra is kiválóan alkalmas, ez a hasznosítási forma napjainkban még a Kárpátok eldugott falvaiban nyomon érhető. A Kárpát-medencében ma élő szarvasmarha fajták közül a legkisebb termetű, ezért kevésbé félelmetes, mint például a tekintélyt parancsoló, szilaj magyar szürke. Hazánk domborzati és természeti viszonyaihoz jól igazodó fajta, ennek köszönhetően még a múlt század második felében is honos volt északkelet Magyarországon.

Jobb a húsa, mint más szarvasmarháké

A kárpáti borzderes tejhozama az intenzív fajtákéhoz viszonyítva kisebb, ugyanakkor kevésbé érzékeny a legelő állapotának változásaira. Tejének zsír- és fehérjetartalma kiemelkedően magas, ezért kimondottan alkalmas sajtok és más tejkészítmények előállítására.

A Polyán gazdaságban tartott bikaborjakat év közben kizárólag legeltetéssel, télen pedig szénával takarmányozzák. Ez a természetes takarmányozás meghatározza a hús minőségét. Az eddigi vélemények alapján a borzderes húsa finomabb, mint más szarvasmarháké, nincs olyan erős "marha íze", húsa hamarabb omlós, ízletes pecsenyévé sül - közölte az egyesület.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03