Nő a világ hústermelése

agrarszektor.hu
Az Amerikai Egyesült Államok Agrárminisztériumának (USDA) áprilisban megjelent rövid távú előrejelzése szerint a világ sertéshústermelése 1,8 százalékkal 107,4 millió tonnára nő 2013-ban. Az AKI vágási statisztikája szerint Magyarországon 2013. január-februárban 8,1 százalékkal csökkent a sertések vágása az előző év azonos időszakához viszonyítva. A KSH adatai alapján Magyarország élősertés-kivitele 83 százalékkal haladta meg a 2013. január-február közötti időszakban az egy évvel korábban külpiacon eladott mennyiséget. Legfőbb partnereink Szlovákia és Románia voltak.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az AKI vágási statisztikája szerint Magyarországon 2013. január-februárban 8,1 százalékkal csökkent a sertések vágása az előző év azonos időszakához viszonyítva. A KSH adatai alapján Magyarország élősertés-kivitele 83 százalékkal haladta meg a 2013. január-február közötti időszakban az egy évvel korábban külpiacon eladott mennyiséget. Legfőbb partnereink Szlovákia és Románia voltak. A Romániába szállított mennyiség több mint duplájára nőtt, míg Szlovákiában másfélszeresére emelkedett a Magyarországról importált sertések száma.

Az élősertés-behozatal az előző évi mennyiségtől csaknem 22 százalékkal maradt el. A nemzetközi piacon 2 százalékkal több sertéshúst értékesítettünk, azonban az export értéke 2 százalékkal csökkent. Legnagyobb mennyiségben Olaszországba, Romániába és Japánba szállítottunk sertéshúst. A sertéshúsimport mennyisége 19 százalékkal, értéke 23 százalékkal emelkedett. Magyarország élő sertésből nettó exportőr,
míg sertéshúsból nettó importőr volt a vizsgált időszakban. A vágósertés termelői ára 488 forint/kg hasított súly volt 2013 negyedik hónapjában, 6 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest. A termékpálya további fázisaiban is növekedtek az árak. A darabolt sertéshús (karaj, tarja, comb) feldolgozói értékesítési ára csaknem 4 százalékkal volt magasabb 2013 áprilisában, mint egy évvel korábban.

6 százalékos termelői áremelkedésMagyarországon

Az Amerikai Egyesült Államok Agrárminisztériumának (USDA) áprilisban megjelent rövid távú előrejelzése szerint a világ sertéshústermelése 1,8 százalékkal 107,4 millió tonnára nő 2013-ban. Brazíliában a sertés ára több mint 16 százalékkal (4,12 brazil reál/kg hasított súly) csökkent 2013 áprilisában a márciusihoz képest, ugyanakkor 20 százalékkal volt magasabb, mint az előző esztendő azonos hónapjában. Az Európai Unióban az "E" kereskedelmi osztályba tartozó sertés vágóhídi belépési ára 1,71 euró/kilogramm hasított hideg súly volt 2013 áprilisában, 4,5 százalékkal emelkedett egy év alatt. Magyarországon a vágósertés termelői ára 488 forint/kg hasított súly volt 2013 negyedik hónapjában, 6 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest.

Az Amerikai Egyesült Államok Agrárminisztériuma (USDA) az áprilisban megjelent rövid távú előrejelzésben a várhatóan alacsonyabb takarmányozási költségek miatt a tavaly októberben kiadotthoz képest módosította a 2013. évre szóló prognózisát. Eszerint a világ sertéshústermelése 1,8 százalékkal 107,4 millió tonnára nő 2013-ban. Kínában, az USA-ban, Brazíliában és Oroszországban egyaránt emelkedésre számítanak az amerikai elemzők. Kínában a vágósertések kínálatának növekedése és a nagyobb vágási súlyra történő hizlalás miatt emelkedik a termelés. A kínai kormány az anyakocatartás támogatását júniusig meghosszabbította. Oroszországban a sertéságazat folyamatos bővítését és modernizálását a kormány különböző támogatásokkal ösztönzi. A prognózis szerint a globális kereskedelem mérséklődik, a sertéshúsimport 0,9 százalékkal 6,8 millió tonnára csökken az idén 2012-höz képest. A sertéshúsexport az USA-ban, Kanadában és Brazíliában kevesebb lesz, míg az EU-ban a korábbi előrejelzéshez képest kisebb mértékben növekszik. A sertéshúsfogyasztás mérséklődhet az EU-ban, ugyanakkor Kínában, az USAban, Oroszországban és Brazíliában várhatóan emelkedik.

Az USDA előrejelzése szerint az Amerikai Egyesült Államok sertéshústermelése 229 ezer tonnával csaknem 10,7 millió tonnára nő 2013-ban az előző évihez viszonyítva, főként a várhatóan alacsonyabb gabonaárak és a vágások számának növekedése miatt. A vágósertés kínálata emelkedik, mert lassabb ütemben csökken a tenyészkoca-állomány, mint a tavalyi évben, amikor a takarmányozási költségek magasabbak voltak. A sertéskínálat növekedését okozza az is, hogy hizlalás céljából több süldőt importálnak Kanadából. Az USA sertéshúsexportjának 3 százalék feletti csökkenésének hátterében a lanyha oroszországi és japán kereslet áll. Brazíliában a sertés ára több mint 16 százalékkal (4,12 brazil reál/kg hasított súly) csökkent 2013 áprilisában a márciusihoz képest, ugyanakkor 20 százalékkal volt magasabb, mint az előző esztendő azonos hónapjában.


A Brazil Sertéshús Termelők és Exportőrök Szövetségének (Abipecs) adatai szerint Brazília sertéshúskivitele 18 százalékkal esett vissza 2013 márciusában az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Az USDA szakértői szerint Brazília sertéshústermelése több mint 1 százalékkal emelkedik az idén. A kibocsátás növekedését segíti, hogy a sertés ára a tavalyi évihez képest magasabb szinten van, és a takarmánybázis bővülése nem emeli a takarmányköltségeket. Az Európai Bizottság adatai szerint az Unió élősertés-és sertéshúskivitele 489 ezer tonna volt 2013 első két hónapjában, ez 5,7 százalékos csökkenést jelent az előző évihez képest. Az export csaknem 60 százaléka Kínába, Oroszországba és Hongkongba irányult. Legnagyobb mértékben (+69 százalék) a Kínába szállított mennyiség emelkedett. A sertéshús csaknem 6 ezer tonnás importjának 54 százaléka Svájcból érkezett. Az import mennyisége 1 százalékkal csökkent a vizsgált időszakban.

Idén csökkenhet azEurópai Unió sertéshústermelése

Az Európai Unióban az "E" kereskedelmi osztályba tartozó sertés vágóhídi belépési ára 1,71 euró/kilogramm hasított hideg súly volt 2013 áprilisában, 4,5 százalékkal emelkedett egy év alatt. Az Európai Bizottság tájékoztatása szerint a vágósertés termelői ára 2013 első negyedévében csaknem 9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet. A második negyedévben az előző évinél 7 százalékkal magasabb árakra számítanak. A júliustól szeptemberig tartó időszakban 1,3 százalékkal lehet magasabb az idei ár, míg az utolsó negyedévben a tavalyi évinél 1,9 százalékkal alacsonyabb árat várnak a Bizottság szakértői. A frankfurti árutőzsdén folyamatosan csökkent a sertés jegyzése az utóbbi hetekben, ugyanakkor a 19. hét végén a májusi, a júniusi és a júliusi határidőre szóló kötési árak stagnáltak.

Az uniós sertéspiac szempontjából meghatározó vállalatok és vágóhidak árai a 18. héten csökkentek az előző hetihez képest, azonban Dániában az árak változatlanok maradtak. Az előző évinél átlagosan 1,3 százalékkal fizettek alacsonyabb árat a sertésekért a 18. héten. Az USDA prognózisa szerint az Európai Unió sertéshústermelése a 2013. január 1-jén hatályba lépett anyakocatartásra vonatkozó új szabályok miatt csökken az idén, és ez az export növekedési ütemét is visszafogja

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02