Növekszik a veszély - Nem lehet megfékezni ezt a vírust?

agrarszektor.hu
Újabb szarvasmarha-állományokban mutatták ki a kéknyelv betegséget a laboratóriumi vizsgálatok Baranya, Somogy és Tolna megyében, ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) módosította a megfigyelési és védőkörzetet. A már korábban elrendelt intézkedések továbbra is érvényesek.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A korábbi esetek után Tolna megyei Szedresen, Kisszékelyen, Kaposszekcsőn, a Somogy megyei Kutason, valamint a Baranya megyei Liptódon is megállapították a kéknyelv betegség kitörését, ezért tovább nőttek a korlátozás alá vont területek. A kitörést ezúttal is a vírus úgynevezett 4-es szerotípusa okozta. A szeptember 10-én elrendelt intézkedések változatlanul érvényesek, azokat az új kitörés körüli 20 kilométeres körben elhelyezkedő, fogékony állatokat tartó telepek esetében is alkalmazni kell - hívja fel a figyelmet a hivatal.

Az állategészségügyi hatóság a kitörések körüli 20 kilométeres sugarú körben lévő gazdaságokban található valamennyi fogékony állatnál elvégzi a rovarirtó szerrel történő kezelést és a védőoltásban még nem részesült egyedek vakcinázását. Az ezeken kívül eső területeken a vakcinázás önkéntes alapon kérhető az állományokat ellátó állatorvostól, alapvetően az állattartó költségére, aki állami támogatást is igénybe vehet - közölte a Nébih.

A hivatal tájékoztató anyagot készített a betegséggel kapcsolatos tudnivalókról a gazdáknak. A kiadványt tízezer példányban a következő hetekben juttatják el állattartókhoz, elsőként az érintett megyékben. A tájékoztató letölthető a hivatal honlapjáról is, ahol elérhetőek a korlátozás alá vont területekkel kapcsolatos aktuális anyagok, a ki- és beszállításra vonatkozó információk, valamint további hasznos tudnivalók is (http://portal.nebih.gov.hu/-/keknyelv-betegseg-kitores-magyarorszagon-2015).

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?