2020. augusztus 6. csütörtök Berta, Bettina

Hírek - Állat

Növekvő veszély: fekete fuvarokkal terjed a sertéspestis

Kulcsszerepet játszanak az illegális sertésszállítmányok abban, hogy az afrikai sertéspestis terjed Európában. A betegség súlyos károkat okoz, ezért az Európai Bizottság a védekezési programok támogatásának növelését tervezi.
 
 

Miniszteri szintű konferenciát tartottak az afrikai sertéspestisről a napokban Varsóban – közölte a Földművelésügyi Minisztérium. A találkozón a fertőzött és a veszélyeztetett uniós tagállamok, valamint több harmadik ország (Orosz Föderáció, Ukrajna, Moldova) képviselői közösen értékelték az aktuális járványhelyzetet és a legfrissebb tudományos eredményeket. Az egyeztetésen Magyarországot Bognár Lajos országos főállatorvos képviselete.

Válaszokat akar a hazai agrárszektor legégetőbb kérdéseire? Kivételes kapcsolatépítési lehetőségeket keres az agráriumban és az élelmiszeriparban?
Jelentkezzen most a Portfolio kétnapos agrárkonferenciájára!
Agrárszektor 2016: két nap, 70 előadó, 800 résztvevő, és a magyar agrárszektor legforróbb témái


A tanácskozás a betegség terjedésében kiemelt kockázatként értékelte többek között a vaddisznók közvetítő szerepét és az illegális sertésszállításokat, de fontos tényezőnek minősítette a sertéstartó gazdaságok nem megfelelő járványvédelmét is. Vytenis Andriukaitis, az Európai Bizottság egészségügyért és élelmiszerbiztonságért felelős biztosa hangsúlyozta, hogy a betegség felszámolásához és a továbbterjedés megakadályozásához regionális együttműködésre van szükség. A bizottság tervei között szerepel a tagállamok által végrehajtott védekezési programok pénzügyi támogatásának növelése.

A sertéseket érintő, súlyos gazdasági károkat okozó betegség az Európai Unió több tagállamában és számos szomszédos, úgynevezett harmadik országban is jelen van. Ukrajnából egyre közelebb jelentenek eseteket. A vírus magyarországi behurcolásának megakadályozása érdekében korábban bevezetett intézkedések (például a személyes poggyászok fokozott ellenőrzése az ukrán határon) továbbra is érvényesek. Kulcsfontosságú azonban az állattartók, a vadászok és a vásárlók fokozott figyelme is a betegséggel szembeni hatékony és gyors fellépés érdekében.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Sustainable World 2020

  A Portfolio első zöld konferenciája - a jövő vállalatainak

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu