Óriási lehet a kár, ha betör hozzánk is a sertéspestis

MTI
Jelentős károkat okozhat az afrikai sertéspestis, ha a régió már fertőzött államaiból bekerül Magyarországra. Az ország még mentes ettől a betegségtől, de az országos főállatorvos szerint harmadik országok kereskedelmi korlátozásokat léptethetnek életbe, ha a betegség nálunk is megjelenne.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Két nappal ezelőtt Romániából jelentettek sertéspestis megbetegedést két háztáji gazdaságból. Ezek a megbetegedések a magyar határhoz nagyon közel Szatmárnémetiben fordultak elő. Ezért Bognár Lajos országos főállatorvos szerint az a legfontosabb, hogy a járványvédelmi szabályokat minden gazdálkodó tartsa be. Ne etessen például a sertésekkel élelmiszer-hulladékot. Vaddisznókkal a házi sertések ne kerüljenek közvetlenül kapcsolatba. Emellett idegeneket ne engedjenek a sertéseik közelébe, a higiéniai szabályokat tartsák be.

 

Mi a sikeres agrár-vállaltvezetők titka? Mi vár a magyar mezőgazdaságra 2020 után? Mikor várhatóak a támogatási döntések? Mit hoz az aratás 2017-ben? Merre tart a Közös Agrárpolitika? Kiváló kapcsolatépítési lehetőségekre és elsőrangú szakmai programra számíthat idén is Kelet-Magyarország legnagyobb agrárfórumán. Ha választ akar kapni a hazai agrárium legfontosabb és legaktuálisabb kérdéseire, regisztráljon még ma!

Élelmiszert a fertőzött területekről még kézipoggyászban sem szabad behozni. A veszélyeztetett magyar térségek vadásztársaságai pedig kötelesek vaddisznó-hullákat keresni és a vaddisznó-állományok változásait jelenteni a hatóságoknak. Az érintett határszakaszon az ellenőrzéseket szigorították az állategészségügyi hatóságok.

Az afrikai sertéspestisben megbetegedett állatok 90 százaléka elhullik, ezért nagyon veszélyes, ha egy-egy állományban megjelenik a betegség, mivel sem megelőzésre, sem utólagos gyógykezelésre nincs lehetőség. Mindennek pedig az lehet a következménye, hogy harmadik országok a sertéshús és húskészítményekre vonatkozó kereskedelmi korlátozásokat léptetnek életbe - mondta Bognár Lajos.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?