Óriási pusztítást végeztek a vadak Somogy megyében: nem a nyúl a bűnös

agrarszektor.hu
A nagyvadak pusztítják a legnagyobb mértékben a most kihajtó kukoricát és napraforgót, Somogy megyében például megyeszerte feltúrták a vaddisznók a kukorica vetésterületeit. Elsődlegesen tehát nem az apróvadak mezőgazdasági kártétele a legnagyobb, nyúlból ugyanis nincs túl sok. A nagyvadak ellen a vadászok és a gazdák közösen végzik az őrzést, és ahol szükséges, ott a vadgazda vadkárelhárító vadászattal avatkozik be.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Apróvadból, például nyúlból kevés van az országban, a most kihajtó kukoricát és napraforgót a nagyvad pusztítja - mondta Kemenszky Péter, az Országos Magyar Vadászkamara Somogy Megyei Területi Szervének titkára az InfoRádiónak. Somogy megyében is elsődlegesen a nagyvadak mezőgazdasági kártétele a legnagyobb, a kukorica vetésterületét például megyeszerte feltúrták a vaddisznók. Az elmúlt évtizedekben jelentősen nőtt a nagyvadak létszáma Magyarországon, ezzel szemben azonban a kicsiké csökkent, így mivel kisvadból nincs túl sok, ezért a vadásztársaságok számára kilövési engedélyeket inkább a nagyvadakra adnak ki - tette hozzá. 

A földeken a védekezés úgy zajlik, hogy a gazdák egyeztetik a vetéstervet a vadásztársaságokkal, majd amikor elvetették a kukoricát, akkor jelzik a vadászok felé - ismertette Kemenszky Péter. Ekkor a vadgazda a vetett területekre koncentrál, és a gazdákkal közösen végzik az őrzést vagy a vadkárelhárító vadászatot, ahol pedig szükséges, ott ideiglenesen villanypásztorral is védik a területet. Amikor egy vadásztársaság jogot szerez egy területen, egyben kötelezettséget vállal arra, hogy a vadgazdálkodás feladatait ellátja, a területetek őrzését ugyanis napi szinten minden éjszaka el kell végezni. Amennyiben a vadász ezt nem tudja ellátni, akkor a hivatásos vadászait "át kell állítania" erre a feladatra - tájékoztatott a titkár.

A vadkárelhárító őrzés nem jelent feltétlenül vadászatot - emelte ki Kemenszky. A fegyverrel nem rendelkező őrök például a jelenlétükkel zavarják az állatokat, ha ugyanis ott vannak, akkor a vad nem jelenik meg a területen.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?