Óriási segítséget kapnak a magyar gazdák: ez minden állattartót érinthet

Óriási segítséget kapnak a magyar gazdák: ez minden állattartót érinthet

agrarszektor.hu
Az antibiotikum-felhasználás csökkentési terv összeállítását segítő alapútmutatót, valamint több vénymintát is közzétett weboldalán a Nébih. A dokumentumok hatékony segítséget nyújtanak mind a szolgáltató állatorvosok, mind közvetve az állattartók számára, hogy sikeresen megfeleljenek az állatgyógyászati készítményekkel kapcsolatban a közelmúltban életbe lépett új előírásoknak. A csökkentési terv útmutatójának bővítéséhez a praktizáló állatorvosok véleményét, javaslatait is várja a Nébih.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

2022. január 28-ától él az az új előírás, mely szerint a nagylétszámú állattartó telepek esetében antibiotikum-felhasználás csökkentési tervet kell készíteni, továbbá a dokumentum felülvizsgálatát, aktualizálását be kell építeni az éves önellenőrzés folyamatába. A terv elkészítésére fél év áll a telepek rendelkezésére. Az összeállítás a szolgáltató állatorvosok feladata, ugyanakkor a terv megléte és eredményes végrehajtása az állattartók felelőssége és kiemelt gazdasági érdeke is. Az antibiotikum-felhasználás mérséklése ugyanis amellett, hogy nemzeti, egyúttal Európai Uniós szintű stratégiai cél is, melynek - adatokkal alátámasztható - megvalósulása a jövőben az uniós pályázati források elérhetőségére is hatással lesz - írja a Nébih.

A tavasz kiemelkedő agráreseménye: Agrárium Konferencia Kecskeméten

Április 6-án rendezi meg Kecskeméten a Portfolio Csoport tavaszi Agrárium 2022 konferenciáját, amely a gazdálkodási évet megalapozó, illetve megerősítő információkat nyújt a hazai agrárgazdaság szereplőinek. A rendezvény bemutatja és részletesen kifejti azokat a legfontosabb jogszabályi, támogatási, piaci, finanszírozási, innovációs és jövedelmezőségi változásokat, amelyek döntően befolyásolhatják az agrárvállalkozások tevékenységeit. A konferencia gyakorlati útmutatással és naprakész információkkal járul hozzá ahhoz, hogy az agrárgazdasági vállalkozások eredményes gazdasági döntéseket hozhassanak. A rendezvény valamennyi üzemméretű gazdálkodónak hasznos tájékoztatást nyújt a 2022-es évet érintő legjelentősebb agrárgazdasági változásokról. Ne hagyja ki az Agrárium 2022 Konferenciát április 6-án Kecskeméten!

EZ IS ÉRDEKELHET

A Nébih https://portal.nebih.gov.hu/allatgyogyaszati-termekek oldalán közzétett alapvető információkat összefoglaló útmutatója segítséget nyújt a telepi gyógykezelések és egyéb betegségmegelőzési gyakorlatok átgondolásához, a felelős és fenntartható antibiotikum-használat kialakításához. A segédletben az érdeklődök megtalálhatják egy antibiotikum-felhasználás csökkentési terv vázlatát. Emellett olyan fontos szakmai alapelvekről is olvashatnak, mint a felhasználás korlátozásának lehetőségei, a gyógyszeres takarmányok használata, vagy a humánegészségügyi vonatkozások figyelembevétele. 

A Nébih a jövőben - a szakmai szövetségek bevonásával - az útmutató további bővítését tervezi, emellett a szokott szakmai fórumokon várja a szolgáltató állatorvosok gyakorlati tapasztalatokból eredő javaslatait, véleményét is. Szintén több ponton módosult az állatorvosi vények kötelező adattartalma. A Nébih szakemberei elkészítették az új előírások szerinti vénymintákat, melyek egy tematikus útmutatóval együtt megtalálhatók a https://portal.nebih.gov.hu/allatgyogyaszati-termekek oldalon. A segédlet részletesen kitér "Az állatorvos kezéhez" signatura alkalmazásának esetére is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?