Orosz farmer: Az Ekosem-Agrar már kétszer akkora területű tejgazdaság mint Luxemburg

Orosz farmer: Az Ekosem-Agrar már kétszer akkora területű tejgazdaság mint Luxemburg

Takarék Agrár24
Kevesen tudnak róla, de az utóbbi pár évben már a nemzetközi radarképen is jól látható az a vertikálisan integrált tehenészeti agrárholding, amely az Európai kontinens legnagyobbja, a világon pedig a TOP3 tehenészet között van - a több mint 100 ezer tejelő szarvasmarhájával.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A cégcsoport tulajdonosa a német Ekosem-Agrar AG. Termelő vállalataik együttesen - EkonNiva néven - Oroszország egyik legnagyobb mezőgazdasági csoportjává nőtték ki magukat. A méreteiket jól szemlélteti, hogy közel 600 ezer hektáron gazdálkodnak 9 orosz régióban, többek közt a csernozjom-i gazdag, bő termőterületeken is. Viszonyításképp elmondható, hogy ez a terület már több mint kétszer akkora, mint Luxemburg.

Forrás: Ekosem Agrar éves beszámolók (2011-2019), Takarékbank Agrárcentrum szerk.

A rendkívüli növekedést látva sokan keresik a siker kulcsát. A Takarékbank Agrárcentrum szakértő elemzőinek meglátása szerint ennek hármas oka van.

Az elsődleges ok, hogy Oroszországban a belföldi tej és tejtermékek piaca nagy, töredezett és importra szorul. Ebben a környezetben pedig tervezhető egy ilyen méretű cég bővülése is, annak ellenére, hogy csak most érték el mennyiségileg a belföldi piac igényeinek 5%-át.

A második meghatározó ok a kiváló helyismeret és agrártechnológiai tudás, amellyel az első számú vezető, Stefan Duerr több mint 20 éve megalapította az első oroszországi cégüket. Azóta is elkötelezett, jól képzett munkatársakkal dolgoznak együtt, akik szám szerint mára már több mint 14 ezren vannak. A kollégáik egy része például vetőmag nemesítési területtel foglalkoznak, illetve saját K+F tevékenységként hidegtűrő búzát és siló kukorica fajokat keresnek.

A harmadik, talán még fontosabb erőforrás a bővüléshez szükséges tőke. A rendkívüli növekedési ütem miatt ez nem tudott saját tőkeként összegyűlni. Orosz banki hitelekből (közel 1 milliárd euró értékben) és nemzetközi, euró alapúkötvény kibocsátásból (közel 171 millió euró értékben) áll rendelkezésükre. A több mint 100 millió eurós üzemi eredmény és 30 millió eurót meghaladó adózás utáni eredmény (2019. évi adatok) az adósság költségeire megfelelő fedezetet jelent, ebből már a tőketörlesztést is el tudja kezdeni a csoport, ha úgy döntenek a tulajdonosok és a menedzsment.

Érdemes követni a fejlődésüket, mert sok tanulságot tartalmaz a hazai, vertikálisan integrált agrár holdingok számára is, de természetesen figyelembe kell venni az eltérő piacméreteket és termelési adottságokat. 

Írta: Antal Áron, Takarékbank Agrárcentrum

Támogatott tartalom! A cikk megjelenését a Takarékbank támogatta.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?