2020. szeptember 29. kedd Mihály

Hírek - Állat

Orosz farmer: Az Ekosem-Agrar már kétszer akkora területű tejgazdaság mint Luxemburg

Kevesen tudnak róla, de az utóbbi pár évben már a nemzetközi radarképen is jól látható az a vertikálisan integrált tehenészeti agrárholding, amely az Európai kontinens legnagyobbja, a világon pedig a TOP3 tehenészet között van - a több mint 100 ezer tejelő szarvasmarhájával.
 
 

A cégcsoport tulajdonosa a német Ekosem-Agrar AG. Termelő vállalataik együttesen - EkonNiva néven - Oroszország egyik legnagyobb mezőgazdasági csoportjává nőtték ki magukat. A méreteiket jól szemlélteti, hogy közel 600 ezer hektáron gazdálkodnak 9 orosz régióban, többek közt a csernozjom-i gazdag, bő termőterületeken is. Viszonyításképp elmondható, hogy ez a terület már több mint kétszer akkora, mint Luxemburg.

Forrás: Ekosem Agrar éves beszámolók (2011-2019), Takarékbank Agrárcentrum szerk.

A rendkívüli növekedést látva sokan keresik a siker kulcsát. A Takarékbank Agrárcentrum szakértő elemzőinek meglátása szerint ennek hármas oka van.

Az elsődleges ok, hogy Oroszországban a belföldi tej és tejtermékek piaca nagy, töredezett és importra szorul. Ebben a környezetben pedig tervezhető egy ilyen méretű cég bővülése is, annak ellenére, hogy csak most érték el mennyiségileg a belföldi piac igényeinek 5%-át.

A második meghatározó ok a kiváló helyismeret és agrártechnológiai tudás, amellyel az első számú vezető, Stefan Duerr több mint 20 éve megalapította az első oroszországi cégüket. Azóta is elkötelezett, jól képzett munkatársakkal dolgoznak együtt, akik szám szerint mára már több mint 14 ezren vannak. A kollégáik egy része például vetőmag nemesítési területtel foglalkoznak, illetve saját K+F tevékenységként hidegtűrő búzát és siló kukorica fajokat keresnek.

A harmadik, talán még fontosabb erőforrás a bővüléshez szükséges tőke. A rendkívüli növekedési ütem miatt ez nem tudott saját tőkeként összegyűlni. Orosz banki hitelekből (közel 1 milliárd euró értékben) és nemzetközi, euró alapúkötvény kibocsátásból (közel 171 millió euró értékben) áll rendelkezésükre. A több mint 100 millió eurós üzemi eredmény és 30 millió eurót meghaladó adózás utáni eredmény (2019. évi adatok) az adósság költségeire megfelelő fedezetet jelent, ebből már a tőketörlesztést is el tudja kezdeni a csoport, ha úgy döntenek a tulajdonosok és a menedzsment.

Érdemes követni a fejlődésüket, mert sok tanulságot tartalmaz a hazai, vertikálisan integrált agrár holdingok számára is, de természetesen figyelembe kell venni az eltérő piacméreteket és termelési adottságokat. 

Írta: Antal Áron, Takarékbank Agrárcentrum

Támogatott tartalom! A cikk megjelenését a Takarékbank támogatta.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Öngondoskodás 2020

  Befektetés, vagyon, megtakarítás

  Portfolio Private Health Forum 2020

  Koronavírus és a magánegészségügy

  Budapest Economic Forum 2020

  A magyar gazdasági csúcstalálkozó

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu