2022. június 29. szerda Péter, Pál

Hírek - Állat

Őrült rallyban van a sertésexport

Míg Európa Kínába szállított 43 százalékkal több húst, addig Magyarország Romániába növelte 42 százalékkal az élősertés kivitelét ebben az évben. A jelenség mögött az afrikai sertéspestis áll. 22-25 százalékkal drágább most a sertés, mint egy évvel ezelőtt, de a nyugat-európai átvételi árak már azt sugallják: elértük a csúcsot - derül ki a NAIK AKI piaci jelentéséből.
 
 

Az OECD-FAO középtávú projekciója szerint a világ sertéshús-termelése 8 százalékkal 129 millió tonnára emelkedhet 2028-ra a 2016–2018 közötti évek átlagához viszonyítva. A fejlődő országok kibocsátása 10 százalékkal bővülhet, míg a fejlett országokban ennél kisebb (+5 százalék) mértékű növekedés várható. A szakértők a globális sertéshús-kereskedelem élénkülését vetítik előre a következő tíz évben: az export és az import egyaránt 11 százalékkal emelkedhet. A nagy sertéshús-kibocsátó országok (Kína, USA, Brazília, Vietnám, Oroszország) növelheti termelését, az Európai Unióban számottevő változásra nem számítanak a szakértők.

A nyár egyik legfontosabb és legszínvonalasabb eseménye a Kelet-magyarországi Agrárfórum, amelyet augusztus 9-én rendez meg Hajdúböszörményben a Portfolio gazdasági portál. A konferencia ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!

Az Európai Unió 3 millió tonna (+12 százalék) sertéshúst exportálhat az idén és 3,4 millió tonnát 2020-ban.

2019 első 5 hónapjában az export 43 százaléka Kínába irányult, ahova az egy évvel korábbinál 43 százalékkal több, 813 ezer tonna uniós sertéshús került.

További nagy célpiac Japán (203 ezer tonna), illetve Dél-Korea (140 ezer tonna). Az Európai Unióban az „E” kereskedelmi osztályba tartozó sertés vágóhídi belépési ára 1,77 euró/kilogramm hasított hideg súly volt 2019 júniusában, 22 százalékkal nőtt egy év alatt. A trendforduló azonban már megtörtént: az uniós sertéspiac szempontjából meghatározó vállalatok és vágóhidak többsége 2,3 százalékkal csökkentette a sertések átvételi árát 2019 29. hetében az egy héttel korábbihoz viszonyítva.

A KSH adatai szerint Magyarország élősertés-kivitele 42 százalékkal nőtt 2019 január–áprilisában az egy évvel korábbi mennyiséghez viszonyítva. A legfőbb partnerek Románia, Ausztria és Szlovákia voltak. Az afrikai sertéspestissel sújtott Románia több mint a kétszeresére növelte a Magyarországtól vásárolt sertések volumenét.

A hazai termelésű vágósertés termelői ára áfa és szállítási költség nélkül 576 forint/kilogramm hasított meleg súly volt 2019 júniusában, ami 25 százalékos emelkedést jelentett az egy évvel korábbi átlagárhoz képest. Az áremelkedés megtorpanóban van - ahogy ennek előszelét a nyugati árakban már láttuk is.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben