2019. szeptember 15. vasárnap Enikő, Melitta

Hírek - Állat

Ötmilliós bírságot is kaphatnak az illegális agancsgyűjtők

Százezertől ötmillió forintig terjedő bírsággal sújtható az, aki engedély nélkül gyűjt agancsot. A vadászati törvény szerint ez ugyanis jogosulatlan vadászatnak minősül. A legnagyobb problémát az okozza, hogy az illegális gyűjtök gyakran űzik az állatokat, a megzavart állat pedig ilyenkor komoly veszélyt jelent a környezetre.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

A hullajtott agancs a vadászatra jogosultak tulajdona, és csak írásbeli engedéllyel lehet gyűjteni, ellenkező esetben pedig jogosulatlan vadászatról van szó a vadászati törvény szerint - hangsúlyozta Kosaras Zoltán, a Tolna megyei kormányhivatal vadászati szakügyintézője egy szekszárdi sajtótájékoztatón. Az illegális gyűjtők gyakran űzik, "zaklatják" az állatokat, hogy azok könnyebben elhagyják az agancsot, a megzavart gímszarvasok pedig veszélyt jelenthetnek a környezetre, az utakon gépjárművekkel ütközhetnek, és több kárt okozhatnak a mezőgazdaságban is. A vadak zavarásakor megsérülhetnek az állatok elhullott agancsai helyén növő barkák is.

Az engedély nélküli gyűjtés 50 ezer forintos érték felett bűncselekménynek minősül, aki pedig megvásárolja az illegálisan gyűjtött hullott agancsot, orgazdaságot követ el.

Ha a zavarás maradandó károsodást okoz az állatnak, állatkínzás miatt is eljárás indulhat. Aki engedély nélkül gyűjt agancsot, százezertől akár ötmillió forintig terjedő bírsággal is sújtható - közölte Pilisi Gábor szekszárdi rendőrkapitány. 

Az erdőkben kirándulóknak azt javasolják, hogy ha hullott agancsot találnak, hagyják ott. Az erdőgazdaságok területén sok esetben engedéllyel rendelkező csoportok gyűjtik a trófeákat. 

A gím- és dámbikák agancsváltása január végén, február elején kezdődik és áprilisig tart. 2017-ben a hazai gímbika-állomány 34 500, a dámbika-állomány 12 ezer egyedből állt. A gímszarvas-populáció mintegy fele, és a dámok jelentős része is a Dél-Dunántúlon található.

Az agancsváltás idején elhullajtott trófeák értéke évente 5-7 milliárd forintra tehető.

A vadászati törvény a trófeák értékét kilogrammonként ötezer forintban határozta meg. A hullott agancsok nagy részét külföldön értékesítik, de Magyarországon is készülnek belőlük dísztárgyak, bútordarabok, használati eszközök. Az ilyen trófeák piaci értéke minőségtől függően kilogrammonként 10-12 ezer forinttól akár 20-30 ezer forintig terjedhet - mondta Király István, az Országos Magyar Vadászkamara Tolna megyei titkára .

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most extra kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu