2019. szeptember 18. szerda Diána

Hírek - Állat

Ötödével nőtt a baromfihús-exportunk

Az USA-ban és az EU-ban emelkedik a baromfihús-termelés, míg Brazíliában csökken. Magyarország ötödével növelte a kivitelét ebből a termékből, így már háromszorosan múljuk felül az import mennyiségét. Az AKI piaci jelentéséből szemezgettünk.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

Az Amerikai Egyesült Államok agrárminisztériumának (USDA) októberben megjelent rövid távú előrevetítése szerint a világ csirkehústermelése 1,9 százalékkal 95,6 millió tonnára emelkedhet az idén a 2017. évhez képest. A legnagyobb csirkehústermelő országok közül az USA-ban 2,2 százalékos, az Európai Unióban 2,1 százalékos, Kínában 0,9 százalékos a bővülés, míg a második legnagyobb termelőnek számító Brazíliában 0,5 százalékos csökkenés várható.

Az Európai Bizottság adatai szerint az unió baromfihús-importja 4 százalékkal 531 ezer tonnára csökkent 2018. január–augusztusban az előző esztendő azonos időszakához viszonyítva. Az import döntő része Thaiföldről érkezett, összesen 204 ezer tonna, ami 13 százalékkal múlja felül a tavaly ilyenkori mennyiséget. Ezzel szemben a második legnagyobb beszállítónak számító Brazíliából 34 százalékkal csökkent a behozatal: 186 ezer tonnára zsugorodott. Leginkább a Chiléből (+92 százalék) és az Ukrajnából (+70 százalék) érkező baromfihús-mennyiség nőtt.

A közösség baromfihúsexportja 8 százalékkal bő 1 millió tonnára emelkedett ugyanebben az időszakban. A legdinamikusabban a vietnámi export bővült (+65 százalék), de a Fülöp-szigetekre (+44 százalék) és Ukrajnába (+28 százalék) is sokkal több áru jutott.

A KSH adatai alapján Magyarország baromfihús-importja 2 százalékkal 46 ezer tonnára csökkent 2018. január–augusztus között, míg  baromfihúsexportja 20 százalékkal 139 ezer tonnára emelkedett. Az AKI vágási statisztikai adatai szerint Magyarországon mintegy 510 ezertonna (élősúly) baromfit vágtak le 2018. január–szeptemberben, ez 13,2 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában.

Az Európai Bizottság adatai szerint 2018 októberében 186 euró/100 kilogramm volt az egész csirke uniós ára, ami 2,5 százalékkal haladta meg az előző évit. Magyarországon a vágócsirke termelői ára 3,3 százalékkal volt magasabb ugyanekkor (258 forint/kilogramm). A mennyiségi bővülés tehát nem járt az árak csökkenésével, ami tovább fűtheti a termelési kedvet.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most még kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu