Pusztított a termálvíz

MTI
Indulhat a vizsgálat a halpusztulási ügyben.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Illés Zoltán üdvözli Szabó Marcel ombudsman-helyettesnek azt a döntését, hogy kezdeményezi a Csongrád-megyei Kurca-főcsatorna szentesi szakaszán a közelmúltban történt halpusztulás okainak kivizsgálását.

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) környezetügyért felelős államtitkára a témával kapcsolatban az MTI-nek elmondta: az ügy, megítélése szerint, főként vízügyi kérdés - ez január 1-je óta a Belügyminisztériumhoz tartozik -, de vannak környezeti vonatkozásai. Ezért is született korábban az a döntés, hogy a vízügynek a környezetvédelemmel összefüggő kérdései - vagyis például: a vízgyűjtő-gazdálkodás, a vízminőség-védelem, a kárelhárítás és a vízkeret-irányelv végrehajtása - továbbra is a VM környezetügyért felelős államtitkárhoz tartoznak. "Ezért is üdvözlöm az ombudsman-helyettes döntését a halpusztulás okainak kiderítésére" - mondta Illés Zoltán.

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala, Szabó Marcel ombudsman-helyettes, tájékoztatta az MTI-t, hogy vizsgálatot kezdeményez a használt termálvizek elhelyezésének problémájáról, miután halpusztulást észleltek a múlt héten a Csongrád-megyei Kurca-főcsatorna szentesi szakaszán. A kezdeményezés értelmében tüzetesen meg kell vizsgálni, mi okozhatta a halak pusztulását.

Az államtitkár elmondta, lehet, hogy könnyű lesz kideríteni az okot: a termálvíz felszíni vizekbe történő beleengedése ugyanis megváltoztatja az adott vízfolyás hőmérsékleti viszonyait, ami befolyásolja a víz oxigéntartalmát. A melegebb vízben ugyanis kevesebb az oxigén, mint a hidegebb vízbe. Ha hőszennyezés történt a felszíni vízben, akkor az oxigénhiány is eredményezhette a halpusztulást a Kurca-főcsatornában - vélekedett Illés Zoltán.

Hozzátette: a termálvíz-szennyezés, a termálvíz sótartalma miatt is eredményezhet negatív hatásokat. A sószennyezés ugyanis létrehoz egy úgynevezett kisózási effektust, ami nemcsak a halakat, de a növényeket is elpusztítja. Ezért is káros a termálvíz beleengedése a felszíni vizekbe. Ez a gazdáknak sem jó, ha ugyanis öntözésre használják a termálvízzel szennyezett felszíni vízfolyást, akkor maguk locsolják a növényekre a sós vizet, ami tönkreteszi a terményt - mondta az államtitkár.

Illés Zoltán felhívta a figyelmet, hogy a vizsgálatnak, nemcsak a hő- és sószennyezésre kell kiterjednie, vizsgálni kell esetlegesen más kemikáliák hatását is. Előfordulhat ugyanis, hogy más szennyező vegyianyagok is lehetnek a vízben. Vagy a termálvízben közvetlenül, vagy olyan vegyianyagok, amik nem közvetlenül a termálvízből - hanem a környéken fellelhető más szennyező forrásból - kerülhettek a Kurca-főcsatornába. "Ezért egy teljes körű vizsgálatot szorgalmazok" - mondta Illés Zoltán.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?