2021. szeptember 25. szombat Eufrozina, Kende

Hírek - Állat

Riasztó számok: több száz emlősfaj pusztulhat ki a következő 80 évben

Brit, svájci és svéd kutatók szerint legalább 550 emlősfaj pusztulhat ki a 21. század végéig. A kutatók a múltbéli fajkihalások statisztikáiból vonták le a következtetéseiket. A riasztó helyzet ellenére még mindig más fajok ezrei még mindig megmenthetőek, ha az országok célzottabbá és hatékonyabbá teszik természetvédelmi stratégiáikat.
 
 

Legalább 550 emlősfaj pusztulhat ki az évszázad végéig, írták a Science Advances folyóiratban pénteken megjelent tanulmányukban brit, svájci és svéd kutatók, akik a múltbéli fajkihalások statisztikáiból vonták le következtetéseiket. Ez alapján állítják, hogy az elmúlt évszázadokban kipusztult emlősfajok csak a jéghegy csúcsát képzik, illetve azt is, hogy az elmúlt évtizedekben kipusztult emlősfajok pusztulásáért szinte kizárólagosan az ember tehető felelőssé, írta meg a 444.hu a BBC értesülései alapján.

Tanulmányuk szerint ugyanakkor a riasztó helyzet ellenére fajok százait, ha nem ezreit is megmenthetjük a kipusztulástól, amennyiben természetvédelmi stratégiáinkat célzottabbá és hatékonyabbá tesszük. Mint írták, kutatásaik a fajok kihalásának okairól segíti is a célzott és hatékonyabb védekezési stratégiák kidolgozását.

Ebben az idő döntő tényezőnek számít, mivel minden egyes kiveszett fajjal visszafordíthatatlanul elveszítjük a Föld természettörténelmének egy egyedi részletét, mondta Tobias Andermann, a Göteborgi egyetem Globális Biodiverzitás Központjának kutatója, a tanulmány egyik társszerzője.

Andermann és kutatótársai fosszíliák vizsgálatával állította időrendbe és skálázta a közelmúlt kihalásait, majd számítógépekkel modellezte a meglévő fajok kihalását 2100-ig. Ez alapján jutottak arra, hogy a kihalási hullám gyorsulóban van.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu