2019. október 15. kedd Teréz

Hírek - Állat

Robbanásszerű események az állattenyésztésben

Komoly változások várhatók az állattenyésztésben a következő években a szakmai várakozások szerint. A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) mesterséges termékenyítő bázis kialakítását tervezi, és kidolgozás alatt áll egy nemzeti fehérjeprogram is.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

Robbanásszerű változások várhatók az állattenyésztésben, elsősorban a digitalizáció és az informatika fejlődése miatt - mondta Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központot főigazgatója a "Fenntartható állattenyésztés Herceghalomból nézve” című konferencián. Szerinte komoly szerep hárul majd a hazai állattenyésztőkre és az Állattenyésztési, Takarmányozási és Húsipari Kutatóintézetre is. Többek között kialakítás alatt áll egy mesterséges termékenyítő bázis, amelynek feladata, hogy éves szinten lehetőség legyen akár 500 ezer sertéssel növelni a hazai állományt - tette hozzá a NAIK főigazgatója.


Az európai és hazai agrárium igazi konkurense az USA mellett a Távol-Kelet. Gyuricza Csaba szerint gyorsan felismerték, hogy a mezőgazdaság folyamatosan csúcstechnológiai ágazattá válik, csak az tud versenyképes lenni, aki komoly fejlesztéseket hajt végre. Ilyen dinamikus fejlődésen a 18. század óta nem ment át a világ - állapította meg.

Kormányzati szinten kidolgozás alatt áll a Nemzeti Fehérjetakarmány Program is. Ennek célja, hogy Magyarországnak ne a külpiacokról kelljen biztosítania fehérjenövény-ellátását, így függetlenítse magát a GMO-s állati takarmányoktól. Végső cél, hogy a hazai élelmiszergazdaság számára szükséges fehérjemennyiséget inkább itthon, GMO-mentes környezetben termeljék meg.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most még kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu