Románia dacol az élőállat-szállítási előírásokkal (+videó)

agrarszektor.hu
Románia midiai kikötőjében több ezer juh várakozik a perzselő nap alatt arra, hogy megkezdhesse tengeri útját Líbiába, az áldozati ünnepre, amelyet augusztus 11. és 15. között tartanak. Az uniós állatszállítási korlátozások és figyelmeztetések ellenére Románia továbbra is folytatja a birkák nyári utaztatását, holott ezek szinte levegőt sem kapnak a zsúfolt, felforrósodott hajókon. Az üzlet, az üzlet, a juhoknak oda kell érniük az ünnepekre. Az euractiv.com írását szemléztük.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A midiai kikötő üzemeltetője szerint  az állatokat 50 éve szállító Lady Maria fedélzetén olyan körülmények uralkodnak a juhok számára, mint egy ötcsillagos szállodában. Az állatvédők azonban csak "halálhajóknak" nevezik ezeket. Évente mintegy 100 ilyen rakomány fut ki Midia kikötőjéből. “A kérdés csak az, hogy mennyi birka hullik el az út alatt"  - mondja Gabriel Paun, az Animals International állatvédő szervezet képviseletében. Emlékeztet egy 2015-ben történt "sajnálatos eseményre", amikor a Jordániába tartó juhok ezrei pusztultak szomjan, miközben szinte "élve megfőttek" a napon. Idén ennek különösen nagy a kockázata, mivel a muszlim ünnep augusztus közepére esik.

Vytenis Andriukaitis, egészségügyért és élelmiszerbiztonságért felelős európai biztos a múlt hónapban azt követelte, hogy Bukarest állítsa le 70 ezer juh szállítását az Öböl felé. Utasította a Bizottságot, hogy ellenőrizze a román állatszállítási gyakorlatot, és

jogsértési eljárással fenyegette Bukarestet, ha kiderül, hogy szisztematikusan megsérti  az állatok szállításáról szóló uniós rendeletet.

Petre Daea román agrárminiszter azonban állítja, hogy országa tiszteletben tartja a vonatkozó szabályozást. Ugyanakkor tény, hogy miután a hajók elhagyják a kikötőt, többé nem zajlik rajtuk ellenőrzés, így az a 2005-ös uniós rendelet, amelyik előírja, hogy a teljes utazás során biztosítani kell az uniós állatszállítási sztenderdeket, ellenőrizhtetelenné válik.

Románia 2007-ben csatlakozott az Európai Unióhoz és most is az egyik legszegényebb tagállamának számít.

Nagy-Britannia és Spanyolország után ez a harmadik legnagyobb juhtenyésztő ország Európában, egyben a legnagyobb exportőr is.

2017 és 2018 folyamán 2 millió egyedet szállított  döntően Jordániába, Líbiába és Libanonba. A 2017-es export 430 millió eurót hozott Bukarestnek. Az üzlet virul: idén februárban Románia aláírt egy megállapodást, mely szerint 200 ezer birkát ad el ezekbe az országokba, valamint csak az Arab Emirátusokba éves szinten 2 millió juh eladását tervezi. A román juhtenyésztők erősen függnek az exporttól, mivel a juhhús - akárcsak Magyarországon - nemigen fogy a helyi piacon.

Románián belül csak húsvétkor tudunk bárányt értékesíteni, az év többi szakában Jordániába és az észak-afrikai országokba szállítunk"

- mondja egy Nagyszeben környéki juhtenyésztő, Florin Dragomir, aki 1500 birkát tart. Románia egyik legnagyobb juhtartója, az Agrozoomed évente 70-100 ezer birkát értékesít, és nagyon jónak tartja az állatszállító hajókon uralkodó viszonyokat. A cég egyik képviselője szerint, aki ennek az ellenkezőjét híreszteli, az csak a maga malmára akarja hajtani a vizet.

Az ország legnagyobb állattenyésztője és -exportőre, az Acebop azonban úgy véli, néhány dolgon változtatni kell az állatok érdekében.

Olyan törvényt dolgoztunk ki, amelyik leállítja az állatok szállítását, ha a hőmérséklet meghaladja a 30 fokot, és kötelezővé teszi az állatorvosok jelenlétét a fedélzeten"

- mondta Mary Pana, az Acebop elnöke az AFP-nek. Azt reméli, hogy a törvényt még ez év őszén elfogadják, és ezzel elkerülhetik azokat az uniós szankciókat, amelyek végső soron a temelőket sújtanák.

Ausztália tavaly reformálta meg állatszállítási gyakorlatát, miután állatvédő aktivisták elrettentő felvételeket publikáltak a  hajókon összezsúfolt, ürüléktől borított és elhullott juhokról. A filmet 2017-ben öt út során készítették a Katarba, Kuvaitba és Ománba tartó szállítmányokon, ahol állítólag annyi hely sem volt az állatok számára, hogy a 3 hetes út során legalább lefekhessenek, így azt egy helyben állva kellett végigbírniuk.

Vigyázat, megrázó felvételek az ausztrál hajóról, ahol 2400 állat pusztult el:

Az új előírások szerint a szezonális hőmérsékleti viszonyok függvényében akár 39 százalékkal is emelni kell a szállítmányozónak az egy juhra eső férőhelyet, azonkívül minden ilyen hajón egy független megfigyelőnek is utaznia kell. Az állatvédők akkor lennének a legboldogabbak, ha az élőállat-szállítások egyszer és mindenkorra véget érnének, és csak a feldolgozott hús mozogna a piacon.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?