Sertések farok- és fülrágása: Brüsszel fizette az írországi utat

agrarszektor.hu
Az Európai Bizottság (EB) fizeti a Földművelésügyi Minisztérium szakértőinek írországi szakmai útját. Az FM-szakértők olyan egyeztetésen vettek részt, amely azzal foglalkozott, hogyan lehet megelőzni a sertések farok- és fülrágását, illetve az emiatti fertőzéseket és kannibalizmust.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az írországi szakértői egyeztetés költségeit az Európai Bizottság fizeti, mivel a tárgyalások az EB kezdeményezésére valósultak meg - reagált a szakértői út miatti bírálatokra a Földművelésügyi Minisztérium. Bár a költségeket közvetlenül a tárca költségvetése állta, de a kiadásokat az Európai Bizottság utólag megtéríti.

A minisztérium szerint a nagyüzemi sertéstartás gazdaságosságát és az állatok jólétét veszélyeztetheti az állatoknál felbukkanó farok- és fülrágás, illetve az ennek nyomán kialakuló fertőzések és kannibalizmus. Sokáig egyetlen módszer a megelőzésre a technológiába épített farokkurtítás volt, amelyet majd minden állományban napi gyakorisággal alkalmaztak. Ugyanakkor a felmerülő komoly állatvédelmi aggályok nyomán 2008 óta az EU tagállamaiban ez az eljárás nem végezhető rutinszerűen, csak abban az esetben, ha bizonyított, hogy más sertések fülén vagy farkán sérülések következtek be.

A sérülések megelőzésére alternatív megoldásokat kell keresni, ezért több tagországban kísérleteket folytattak. Az Európai Bizottság még 2016. október 4-6. között hívta egyeztetésre az uniós tagországok illetékes képviselőit a tapasztalatcserére. Ezen az egyeztetésen vettek részt az FM szakértői is.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?