Sertéspestis: Borsodban is megjelent a pusztító vírus

agrarszektor.hu
A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tarcal községben is kimutatta az afrikai sertéspestis (ASP) vírusát egy kilőtt vaddisznóból a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma. Az országos főállatorvos elrendelte a szükséges védintézkedéseket.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az ASP április végi, Heves megyei és májusi, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei megjelenése után a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tarcal község határában is felbukkant a vírus - írja közleményében a Nébih. A betegséget a korábban elrendelt állománygyérítés során kilőtt egészséges vaddisznóból mutatta ki október 2-án a hivatal laboratóriuma. A járványügyi nyomozás jelenleg folyamatban van. Az eddigi esetektől való viszonylag nagy távolság (több mint 70 km) és a rendelkezésre álló járványügyi adatok alapján a korábbi esetekhez nem kapcsolható az új megjelenés.

Jön az év egyik legnagyobb agráreseménye, az Agrárszektor Konferencia november 28-29-én. A konferencián az afrikai sertéspestis is központi téma lesz, így szó lesz a védekezéssel kapcsolatos hatósági intézkedésekről és elvárásokról, valamint a változó piaci helyzetről és értékesítési lehetőségekről. Emellett napirendre kerülnek a meghatározó állattenyésztési ágazatok - sertés, baromfi, szarvasmarha - jövő évi támogatásai, fejlesztési lehetőségei és szabályozási változásai. Ne hagyja ki a siófoki Agrárszektor Konferenciát november 28-29-én!

Az ASP kimutatását követően az országos főállatorvos - a korábbi esetekhez hasonlóan - elrendelte a szükséges intézkedéseket. Ezek közé tartozik többek között, hogy az Országos Járványvédelmi Központ kijelölte a fertőzött, valamint azon belül a különösen ellenőrzött területet. 

Az ASP az emberre nem veszélyes, a jelentőségét az a gazdasági kártétel adja, amely egyrészt a megbetegedett állományok leöléséből, másrészt a kereskedelmi korlátozásokból adódik. A betegség nem csak természetes úton, hanem illegális sertésszállítással, ragályfogó tárgyakkal és fertőzött húst tartalmazó élelmiszerekkel is gyorsan terjedhet. A Nébih felhívja minden állattartó figyelmét, hogy a sertéseket állati eredetű anyagot tartalmazó élelmiszerhulladékkal ("moslékkal") tilos takarmányozni, illetve ha valaki sertésállományában hirtelen lázas megbetegedést, elhullást, vérzéses tüneteket észlel, 24 órán belül értesítse az állategészségügyi szolgálatot.

A vírus sertéshúsban és az abból készült nyers, vagy félkész termékekben több hétig, a fagyasztott húsokban évekig fertőzőképes marad. Éppen ezért a kirándulók részéről fontos, hogy a kijelölt szemétgyűjtőkön kívül ne hagyjanak élelmiszereket, vagy élelmiszer-maradékokat a kiránduló helyeken.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 16. 05:58