2021. január 28. csütörtök Károly, Karola

Hírek - Állat

Sok a disznó, elfogyott a pénz - Ezért kap mindenki kevesebbet

Kimerült az igényekhez képest a sertéstermelők állatjóléti támogatására szolgáló, 8,5 milliárd forintos tavalyi pénzügyi keret, ezért a gazdálkodók az elmúlt év negyedik negyedévére jóval kevesebb forrást kaphatnak a korábbiaknál. A csökkenő támogatás sok termelőt érzékenyen érint, mert a felvásárlási árak – elsősorban az orosz embargó miatt – időközben 15-20 százalékkal estek. Egy-egy sertéstartónak a negyedik negyedévre azért is jutott kevesebb pénz, mert a támogatási igények nőttek. Ehhez hozzájárulhatott, hogy az élősertésekre és a félsertésekre bevezetett, ötszázalékos áfa hatására fehéredett a piac, így a termelők több legális hízóra kértek támogatást.
 
 

Meglepetéssel tapasztalták a sertéstermelők, hogy az elmúlt év utolsó negyedéve után jóval kevesebb úgynevezett állatjóléti támogatást kaptak, mint az azt megelőző háromban. Az első három negyedévre járó összeget még tavaly igénybe vehették, míg a 2014 negyedik negyedévére eső pénzt ez év január 31-ig kérhették. A negyedik negyedéves kifizetéseket április 8-án indította el a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH), amely a kiutalásokat április végéig várhatóan be is fejezi.

Az állatjóléti támogatások lényege, hogy azokat a sertéstermelők akkor vehetik igénybe, ha hízóik tartásakor bizonyos pluszkövetelményeket teljesítenek. Ma e pénzek számítanak a sertésszektor legjelentősebb támogatásának, amelyet az agrártárca – negyedéves bontásban - nemzeti büdzséből fizet. Az e célra elkülönített tavalyi keretösszeg 8,5 milliárd forint volt.

Az MVH az agrárszektor.hu-t arról tájékoztatta, hogy sertéságazati állatjóléti támogatásként az elmúlt év első negyedévére 2,222 milliárd, a másodikra 2,360 milliárd, a harmadikra 2,413 milliárd forintot fizetett ki. Ez együttvéve mintegy 7 milliárd forint kiutalását jelentette, így a negyedik negyedévre mindössze 1,5 milliárd forint maradt.

Mivel a jogos igények meghaladták a megmaradt keretet, a negyedik negyedévben a kérelmeknél arányos csökkentést (visszaosztást) kellett alkalmazni – közölte az MVH. Ez azt jelentette, hogy a sertéstartók összességében az első háromnegyedévben felvett támogatások 62-67 százalékához juthattak hozzá, egy-egy igénylőre pedig – információnk szerint – a tavalyi negyedéves kifizetések 57-60 százaléka jutott. A támogatáscsökkenés sok termelőt nem csak váratlanul, hanem érzékenyen is érintett, mivel időközben a hazai felvásárlási árak 15-20 százalékkal estek. Ennek elsődleges oka, hogy az orosz embargó hatására az unióban „húshegyek halmozódtak fel”, amelyek a sertésárakat is lenyomták.

Az utolsó negyedéves visszaosztási kényszer azt jelentette, hogy az agrártárca előzetesen alulbecsülte a várható igényeket. Ez azonban nem feltétlenül rossz hír, mivel azt is kifejezi, hogy a gazdálkodók az előzetesen becsültnél több hízóra kértek támogatást, vagyis az állatállomány bővült. A piaci szereplőket tömörítő Vágóállat és Hús Terméktanács (VHT) is azt tapasztalta, hogy a támogatási igények tavalyi 5-10 százalékkal nőttek – mondta az agrárszektor.hu-nak Menczel Lászlóné, a VHT titkára.

Arról azonban megoszlanak a vélemények, hogy tényleges sertéslétszám-növekedésről vagy az ágazat kifehéredéséről van-e szó. Utóbbi esetben ugyanis inkább azt kellene feltételezni, hogy valójában nem a hízók száma nőtt, hanem csupán több olyan sertés került be a legális kereskedelmi forgalomba, amely után támogatást lehetett igényelni.

A legális szféra bővüléséhez hozzájárulhatott, hogy a kormány 2014 januárjától 5 százalékos áfát léptetett életbe az élő sertésekre (és a félsertésekre). Ennek nyomán pedig a termékpálya e szegmensében már nem érte meg elcsalni az áfát, így a sertéskereskedelemben a feketegazdaság aránya jelentősen csökkent, sőt egyes vélemények szerint az illegális értékesítés áfacsalási szempontból meg is szűnt.

A tenyészkocáknál is több az igény, mint a pénz
Új jogcímként az idén állatjóléti támogatás lép életbe a tenyészkocákra is. A sertéstartók összesen 8,6 milliárd forint nemzeti támogatást kaphatnak a 8,5 milliárd forintos eddigi állatjóléti forráson felül, vagyis az összes sertéságazati állatjóléti támogatás több mint 17 milliárdra bővül 2015-ben. Az MVH az agrárszektor.hu-t arról tájékoztatta, hogy a termelők az MVH-hoz március 31-éig nyújthatták be tenyészkocáik utáni kérelmeiket. A hivatalhoz összesen 857 gazdálkodói kérelem érkezett, a megjelölt forrásigény pedig 9,46 milliárd forintot tett ki. Mivel ez meghaladja a 8,6 milliárd forintos keretet, a termelőnként összeg meghatározásához várhatóan itt is arányos visszaosztásra lesz szükség.

 

E kedvező folyamatot „lovagolná meg” a kormány azzal, hogy 2016-től 27 százalék helyett 5 százalékos áfát léptetne élet a sertés tőkehúsra is. Így az adómérséklést már a fogyasztók is érzékelhetnék, ha a kereskedők a bolti árakban továbbadnák a csökkentést. A kormány azonban az adót egyoldalúan változtatná meg, így általa is elismert módon hátrányos helyzetbe hozná a sertéshúsok helyettesítő termékének számító baromfihúsok piacát, ahol továbbra is 27 százalékos áfa maradna érvényben.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu