Sok vagy kevés? 15 ezerrel több hivatásos gazda

agrarszektor.hu
Sikerült megfordítani a rossz tendenciákat a miniszter szerint, aki most karcagi marhatelepet avatott.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Összesen 15 ezerrel nőtt a hivatásszerűen gazdálkodók száma 2010 óta, a szarvasmarha-állomány pedig 16-18 ezerrel gyarapodott. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter húsmarha telepet avatott Karcag határában.

A statisztikák szerint sikerült megfordítani a korábbi évek csökkenő tendenciáját, így 2010 óta mintegy 15 ezerrel, közel 350 ezerre nőtt a hivatásszerűen gazdálkodásból élők száma Magyarországon, miközben a hazai szarvasmarha állomány ez idő alatt 15-18 ezerrel gyarapodott - jelentette ki a vidékfejlesztési miniszter. Mindez szerinte a kormány agrár- és vidékfejlesztési politikájának tulajdonítható. Különösen reményt keltőnek nevezte az idei év első hét hónapjának adatai, amikor ötezerrel bővült az őstermelők köre.

A Karcag melletti húsmarha-beruházást a Szilágyi Gazdaság valósított meg. Szilágyi János, a gazdaság tulajdonosa az MTI-nek elmondta: 7 éve vásárolták meg a rendszerváltás előtt állami kézben lévő, tejelő juhok tenyésztésére berendezett ingatlant egy olasz tulajdonostól. Az elmúlt 3 évben kizárólag saját erőből 32 millió forint értékű felújítást és technológiai fejlesztést megvalósítva húsmarha-tartásra alakították át a hajdani hodályokat.

A 800 hektárnyi legelőt és 100 hektáros szántóterületet is felölelő, az alkalmazottakkal együtt tíz családnak megélhetést biztosító birtokon jelenleg 450 magyar tarka és francia származású Charolais fajtájú anyatehenet, valamint 6 darab Fehér-kék Belga fajtájú tenyészbikát tartanak. Utóbbiból tiszta vérű példányok Magyarországon egyedül itt találhatók.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?