2018. szeptember 24. hétfő Gellért, Mercédesz

Hírek - Állat

Sokan rosszul járnának, ha betörne a sertéspestis

Komoly veszélyt jelent a magyar sertésállományra az afrikai sertéspestis (ASP). Ha a betegség nálunk is megjelenne, a takarmánytermelők is rosszul járnának.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

Magyarországon még nem jelentették be hivatalosan az ASP-járvány jelenlétét, de a betegség a környező országokban rohamosan terjed, ami nálunk is több ágazat számára okozhat problémát - hangzott el a K&H Agrár Klub rendezvényén. A bank közleménye szerint a sertéstermelőknek számolniuk kell azzal, hogy a körülöttünk levő fertőzöttség a hazai vadon élő és a házi sertések elértéktelenedéséhez, végső soron pedig az állatállomány felszámolásához vezethet. Emellett a növénytermelést - ezen belül a takarmánytermelést – is érzékenyen érintheti a betegség, mivel a sertésállomány csökkenésével a felvásárló erő is mérséklődhet.

Sokan veszteségesek lennének, ha eltűnnének a támogatások
Mivel a 2020 utáni költségvetési periódus elvei még csak most kezdenek formálódni, nagy bizonytalanság övezi a várható támogatási mértéket – derült ki a K&H rendezvényén. Itthon a jövedelem átlagosan több mint 50 százaléka származik támogatásokból, így ha az unió csökkenti vagy eltörli azokat, a vállalkozások jelentős része veszteségessé válhat.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Hollósi Dávid
  igazgató
  Takarék Agrár Igazgatóság
  Támogató:

  Adja fel hirdetését gyorsan, ingyenesen!

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu