Soron kívül kapnak egymilliárdot a baromfitermelők

Rendkívüli lépésre szánta el magát a VM.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Soron kívüli forrásbiztosításról és rendeletmódosításról döntött a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) annak érdekében, hogy újabb mintegy egymilliárd forintnyi állatjóléti támogatást fizethessen ki még az idén a baromfitermelőknek. A rendkívüli kiutalásokkal az ágazat gazdasági és a finanszírozási gondjait enyhítené a tárca. Ugyanakkor a szűk fizetési határidő betartása érdekében szükség van arra, hogy a támogatási kérelmek hiánypótlási határideje tizenötről nyolc napra csökkenjen - figyelmeztet a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH).

A VM határozott arról, hogy a harmadik negyedéves baromfiágazati támogatások idei kifizetéséhez soron kívül biztosítja a forrásokat és végrehajtja a szükséges rendeletmódosítást is - közölte az agrarszektor.hu-val a tárca sajtóosztálya. Az előrehozott kifizetést a Baromfi Termék Tanács (BTT) kezdeményezte az ágazat gazdasági és finanszírozási problémáinak enyhítése érdekében.

A normál kifizetési rend szerint a baromfitermelők az állatjóléti támogatásokat negyedéves bontásban kapják meg, a harmadik és negyedik negyedéves adott évi összegeket pedig mindig a következő évben vehetik igénybe. Így a harmadik negyedéves kiutalások mostani előrehozása rendkívüli intézkedésnek minősül. Ma az állatjóléti források számítanak a legjelentősebb támogatásnak, amelyet a baromfiágazati szereplők felhasználhatnak.

Mint ismert, a VM - az elmúlt évhez hasonlóan - már korábban döntött arról, hogy a 4 milliárd forintos, idei teljes baromfiágazati állatjóléti támogatási keretet 20 százalékkal növeli. Így az állattartók összesen 4,8 milliárd forintos támogatást kaphatnak, amelyből az első két negyedévre eső, kétmilliárdos alapösszeget, illetve a 0,8 milliárdos kiegészítést már ki is fizették a számukra. A harmadik negyedéves kiutalások előrehozásával az idén további mintegy egymilliárd forinthoz juthatnak, míg a fennmaradó egymilliárdot - a negyedik negyedéves igénylések után - jövőre kapják majd meg.

A korábbi évek tapasztalatai szerint a baromfiágazati állatjóléti támogatásigénylések minden negyedévben meghaladták a rendelkezésre álló keretet, ezért a jogos igényeket “vissza kellett osztani", és erre előre láthatólag most is szükség lesz - közölte az MVH. Ennek alapfeltétele, hogy a visszaosztás elvégzése előtt minden kérelem adminisztratív ellenőrzése lezáruljon. Mivel a kérelmek jelentős részénél - átlagosan 25 százalékánál - hiánypótlásokra van szükség, ez a hivatal szerint nagyban növeli az eljárás időigényét.

A kérelmek döntő többsége várhatóan október utolsó, illetve november első hetében érkezik majd meg az MVH-hoz, ezért a határidő az idei kifizetésekhez szűkös lesz. Így a harmadik negyedéves támogatások idei kiutalásához 15 napról nyolc napra le kell rövidíteni a hiánypótlások határidejét - húzta alá a hivatal.

Az MVH szerint a rendkívüli végrehajtás sikere érdekében jelentős szerepet kell vállalnia a BTT-nek is, hogy tagjai segítsék az eljárások mielőbbi lezárását. A terméktanács vállalja, hogy segíti tagjait a hiánypótlások gyors teljesítésében - jelentette ki Csorbai Attila, a szakmai szervezet elnöke.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?