2020. április 6. hétfő Vilmos, Bíborka

Hírek - Állat

Speciális kárenyhítési rendszer készül az állattenyésztőknek

Habár a madárinfluenza súlyos károkat okozott, a baromfiágazat a hazai állattenyésztési szektorban egyedüliként tudott érdemi növekedést elérni a rendszerváltás után, aminek oka az ágazatra jellemző szervezettség. Magyarország önellátottsági szintje baromfihúsból európai viszonylatban is kiemelkedő, emellett az agrárexportban is számottevő a részesedése. Az állategészségügyi kockázatokat állattenyésztési kárenyhítési rendszerrel tompítanák.
 
 

A madárinfluenza vírus súlyos károkat okozott a hazai baromfiágazat számára, ez ráirányította a figyelmet arra, hogy megoldást kell találni az ilyen jellegű problémák kezelésére – mondta Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke a Baromfi Termék Tanács (BTT) budapesti szakmai konferenciáján. A kamara a BTT-vel közösen egy új, az állattenyésztési ágazatokra kidolgozott kárenyhítési rendszer létrehozására tett javaslatot, amely a termékpálya szereplőinek önkéntes részvételével és bizonyos mértékű állami hozzájárulással működne. Emellett a növénytermesztés mintájára az állattenyésztésben is égetően szükség lenne díjtámogatott biztosításra, az ezzel kapcsolatos előkészítő munka a Magyar Biztosítók Szövetségének kezdeményezésére megkezdődött.

Ma Magyarország önellátottsági szintje baromfihúsból 170-180 százalék körül mozog, a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek exportját tekintve értékben a baromfitermékek foglalják el a harmadik helyet. Ebben meghatározó szerepe volt annak, hogy az ágazatra nagyfokú együttműködés, magas szervezettség jellemző. A hazai agrárium jövője szempontjából kiemelt fontosságú feladat az együttműködés feltételeinek megteremtése. Ezért a közelmúltban a NAK előterjesztett egy integrációs tervezetet, amelyet társadalmi vitára bocsátott. Ennek tapasztalatait felhasználva egy olyan javaslatot készítettek elő, amely érdemi előrelépést jelentene az együttműködési lehetőségek bővítésében. A kamarai javaslatcsomagot a széleskörű egyeztetés és az érintettek véleményezése után már az őszi ülésszakán megvitathatja az Országgyűlés – mondta Győrffy Balázs.

A versenyképesség javításának másik fő gátló tényezője az élelmiszerek magas áfakulcsa. A kormányz az utóbbi években több élelmiszernél csökkentette az áfakulcsot, köztük a tojásét és baromfihúsét. Ahol azonban ez még nem történt meg, a magas áfa miatti áfacsalás a legálisan működő szereplők számára mind nagyobb problémát jelent. A NAK egyeztetést kezdeményezett a Nemzetgazdasági Minisztériummal, hogy valamilyen gazdasági teljesítményhez kössék a további, ütemezett áfa-csökkentést az alapvető élelmiszereknél.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu