Súlyos invázió tombol Ausztráliában: több millió egér árasztotta el az országot

Súlyos invázió tombol Ausztráliában: több millió egér árasztotta el az országot

MTI
Egerek milliói lepték el az ausztráliai Új-Dél-Wales állam vidékeit, hatalmas károkat okozva a házakban és a termésben - jelentették hírügynökségek.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az AP amerikai hírügynökség jelentése szerint sok helyen annyi az egér, hogy nem látszik tőlük a házak padlója, a mennyezeten keresztül pedig hallani, ahogy a több ezer rágcsáló kaparászik. Egy család arról számolt be, hogy azért égett le a házuk, mert az egerek elrágták az elektromos vezetékeket.

Nevezzen a 2021-es Portfolio Agrárdíjakra!

Idén év végén decemberben is kiosztja a Portfolio Csoport a Portfolio Agrárdíjakat az Agrárszektor 2021 Konferencián. Ebben az évben nyolc kategóriában díjazzuk a hazai agrárgazdaság legjobbjait és a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket.

A Portfolio az érdeklődéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2021. június 30-ig.

Az állam kormánya szerint "abszolúte példátlan" egérinvázióról van szó, és csak találgatni lehet, hogy hány millió egér özönlötte el a vidéket. Adam Marshal, az állam agrárminisztere arról beszélt, hogy ha nem sikerül gátat szabni az egerek szaporodásának, az társadalmi és gazdasági válságba taszíthatja Új-Dél-Wales vidéki településeit. A helyi agrárkamara szerint az egerek egymilliárd ausztrál dollárnyi termést zabálhatnak fel. Egy farmer az AP-nek azt mondta: "vetnek és reménykednek", hogy az egerek nem falják fel a gabonát.

Új-Dél-Wales kormánya 50 hektoliter egyébként betiltott mérget rendelt Indiából az invázió megfékezésére, ám az illetékes hatóságok egyelőre nem hagyták jóvá a bromadiolon vészhelyzeti alkalmazását. Félő ugyanis, hogy a szer nem csak az egereket irtja ki, hanem ragadozóikat, köztük a ragadozómadarakat és a házimacskákat is megtizedeli.

Ezt azért kell megtennünk, mert olyan szupererős megoldásra van szükség, ami olyan, mint a napalm, és megsemmisíti ezeket az egereket

- érvelt a méreg bevetése mellett az agrárminiszter.

Az okozott kár mellett az érintettek szerint a szag a legborzasztóbb, ugyanis nappalra az éjjel aktív egerek milliói elrejtőznek, és csak a húgyszag és bűzölgő, oszladozó egértetemek tömege marad hátra.

Egész nap ez van. Kimegy az ember, kihelyezi a csapdákat, hogy legalább valamennyire mérsékelje a károkat, aztán hazajövök, és nincs más, csak a döglött egerek bűze

 - mondja egy gazdálkodó. 

Beveszik magukat a padlásra, és ha nincs megfelelően lezárva a helyiség, akkor az ágyba is bemásznak. Ismerek embereket, akiket összeharapdáltak az ágyban  

- mondta el Jason Conn, aki egy gazdálkodó család ötödik nemzedékét képviselő Új-Dél-Walesben.

Colin Tink marhaitatóból állított csapdát éjszakára, és arra számított, hogy pár száz egértetemet fog benne találni reggelre.

 Nem annyi lett. 7500 lett 

 - mesélte el. Egy másik gazda arra panaszkodott, hogy az egérürülék és a döglött állatok teteme az ivóvíz tárolására felállított tartályokat is beszennyezi, s többen megbetegedtek a víztől. Azt is mondja, abban bízik, hogy télen hideg lesz, és a fagy elintézi a rágcsálókat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?