2020. július 3. péntek Kornél, Soma

Hírek - Állat

Sürgősen megoldás kellene: komoly bajban vannak a magyar haletetőanyag-gyártók

Néhány jogszabályi változtatás miatt hátrányos helyzetbe kerültek azok a haletetőanyag-gyártással foglalkozó vállalkozások, akik maguk is a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) tagjainak számítanak. Némi kamarai segítséggel most jobbra fordulhat a helyzetük.
 
 

Jelentősen átalakult a haletetőanyag-gyártás az utóbbi évtizedekben. Míg korábban a horgászok saját maguk, házilag készítették el a csalikat, ma már inkább a késztermékeket keresik a boltokban - írja a NAK.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit az államigazgatási szféra és az üzleti élet csúcsvezetőinek részvételével. A konferencián elhangzó információk segítséget nyújtanak abban, hogy az agrárium szereplői megalapozott gazdasági döntéseket hozhassanak, és még sikeresebbé tehessék gazdálkodásukat, üzleti tevékenységeiket. Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!

Papp József, a haletetőanyag-gyártással foglalkozó Top Mix Kft. vezetője elmondta, hogy a termékek döntően mezőgazdasági alapanyagokból, kukorica, búza és egyéb magvak felhasználásával készülnek, de számottevő az élelmiszeripari melléktermékek felhasználása is, de halliszteket és halgazdaságoknak készített pelleteket is használnak. Papp József arról is beszélt, hogy az alapanyagok legnagyobb részét hazai termelőktől, gyártóktól, forgalmazóktól szerzik be. Van néhány domináns gyártó és nagyon sok kisvállalkozás is. A nagyok termékpalettáján megtalálható a teljes szortiment, az etetőanyagoktól a horogcsalikon át az aromákig minden, míg a kisebb gyártók csak egy-egy területre koncentrálnak, mondta Papp József.

A szakember szerint egy téves jogszabály hatása miatt nem tudnak érdemben fejlődni. Az iparágat, nem tudván a létezéséről, annak idején a hobbiállateledel-gyártás TEÁOR-kategóriába sorolták. De az ilyen tevékenységet végző vállalkozások minden pályázati lehetőségtől el lettek és el vannak zárva, mert a tevékenység a nem támogatandó kategóriába esik. De a haletetőanyag-gyártók nem hobbiállatoknak készítenek eledelt, ugyanis a hal, amit a horgászok kifognak, nem lehet hobbiállat. A besorolást készítőknek inkább a mezőgazdasági termékeket feldolgozó iparágba kellett volna sorolniuk a gyártók tevékenységét, hiszen éppen azt teszik, jegyezte meg Papp József.

Bár a kamarai törvény, mivel a tevékenységük a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz (NÉBIH) tartozik, az agrárkamara tagjai közé rendelte a gyártókat, ám Papp József szerint a NAK illetékesei a TEÁOR-besorolás miatt nagyon kevés információval rendelkeztek a területről. A közelmúltban azonban sikerült egyeztetni a kamarai szakemberekkel. A megbeszélés egyik témája a TEÁOR-átsorolás volt, melynek megvizsgálására ígéretet kaptak a haletetőanyag-gyártók. Papp József emellett felvetette egy kamarán belüli ágazati munkacsoport felállítását is, mely foglalkozna problémáikkal, javaslataikkal. 

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu