Sűrűn hullottak a víziszárnyasok, 15 milliárdos a kár

MTI
Főként a víziszárnyasokat pusztította a madárinfluenza, ezek tették ki az elhullott állatok 85-90 százalékát. A termelők kára elérte a 15 milliárd forintot.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A madárinfluenza miatt 3,2 millió madarat kellett leölni, amelyek 85-90 százaléka kacsa és lúd volt. A vírusos betegség alapvetően az alföldi területeket érintette, hiszen ott van a magyar baromfiállomány jelentős hányada - mondta Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács (BTT) elnök-vezérigazgatója az M1 csatornán.

A termelők közvetlen kára 15 milliárd forintot tett ki, az állam ezt 100 százalékban megtérítette. Annak érdekében, hogy a madárinfluenza kitörése megakadályozható legyen, a hatóságok folyamatosan ellenőrzik, hogy a termelők eleget tesznek-e a higiéniai és járványvédelmi előírásoknak - fűzte hozzá az elnök-vezérigazgató.

A közvetett károk - ami a tenyésztőknél, a feldolgozóknál és a kereskedelemben keletkeztek - elérik a 2-2,5 milliárd forintot. Erre kárenyhítési mechanizmust kívánnak kidolgozni az agrárkormányzattal együtt az unió egyetértésével - mondta a szakember. Csorbai Attila szerint október lehet az első hónap, amelyben már a tavalyihoz hasonló termékmennyiséget állíthat majd elő az ágazat.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?