Százmillió naposcsibe egy kézben

agrarszektor.hu
Innen jönnek a kiscsirkék.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Csaknem kétmilliárd forintos beruházással, a Darányi Ignác Terv 769 millió forintos pályázati forrásának felhasználásával alig egy év alatt épült fel a Bábolna TETRA Kft. új baromfikeltető üzeme, amelyet hétfőn adott át V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára a Vas megyei Uraiújfaluban.

Magyarországon 2500 vállalkozás 60 ezer embert foglalkoztat a baromfiágazatban, ahol évente 500 ezer tonna élő baromfit állítanak elő. Ez az alapanyag termelésben évi 400 milliárd forintos, a feldolgozott termékek esetében pedig mintegy 800 milliárd forintos árbevételt eredményez - mondta az államtitkár. Hozzátette: mi magyarok az uniós átlagnál is két kilóval többet, fejenként 24,6 kilogrammnyi baromfit fogyasztunk el évente, éppen ezért az ágazat kiemelten fontos mind a gazdaság, mind a magyar fogyasztók számára.

Kifejtette: Magyarország kormánya és a Vidékfejlesztési Minisztérium következetesen képviselte azt az uniós tárgyalásokon, hogy fent szeretné tartani a baromfi ágazatra vonatkozó támogatási rendszert. Az elmúlt év végén pedig az ország megkapta a hozzájárulást ahhoz, hogy 2018-ig az állatjóléti támogatást fenntartsa, sőt az idei költségvetésben már meg is duplázódott, 4 milliárd forintról 8 milliárd forintra emelkedett a támogatás összege - mondta. Hasonló mértékben, 4,5 milliárd forintról 7,5 milliárd forintra emelkedtek az állatbetegségek megelőzésére szolgáló források is, ezen belül a baromfi ágazaté mintegy 2 milliárd forint - sorolta az államtitkár.

V. Németh Zsolt szól arról is, hogy Magyarországon még mindig túl alacsony, mindössze 34 százalék az agráriumon belül az állattenyésztés aránya, miközben az unióban ez az arány 50 százalék.

Budai Zoltán, a Bábolna TETRA Kft. ügyvezető igazgatója az avatóünnepségen elmondta: a magyar befektetői csoport tíz évvel ezelőtt, 2004-ben vásárolta meg a Bábolna Terra Kft.-t a Bábolna részvénytársaságtól és sikerült a gyenge lábakon álló céget talpra állítani.

A Bábolna TETRA cégcsoportnak ma már 32 baromfitelep szállít be, 500 embernek adnak munkát, éves árbevételük tavaly meghaladta a 11 milliárd forintot, termékeiket 40 országban értékesítik, céljuk pedig az, hogy 1700 kilométeres sugarú körben a legnagyobb naposcsibe előállítók legyenek.

Elmondta, az új keltető üzem megépítésére a piaci igények bővülése miatt volt szükség, a 3800 négyzetméter alapterületű, a legkorszerűbb berendezésekkel felszerelt keltető üzem kapacitása évi 32 millió naposcsibe. Hozzátette, a cégcsoporton belül, a tervek szerint, évi kapacitásuk meghaladja majd a 108 millió tojás keltetését.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?