2019. március 18. hétfő Sándor, Ede

Hírek - Állat

Szenzáció lehet! - A géntechnológia állíthatja meg a gyilkos kórt

Hamarosan embereken is tesztelik a madárinfluenza elleni új vakcinát.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

Kísérleti egereken hatásosnak bizonyult oltóanyagot fejlesztettek ki sanghaji kutatók a madárinfluenza H7N9-es altípusa ellen. Embereken csak ezután kezdik tesztelni a vakcinát, amelyet géntechnológiával fejlesztettek ki.

A Sanghaj Televízió riportja szerint a vakcinát a sanghaji közegészségügyi központ fertőző betegségek osztályának kutatócsoportja fejlesztette ki. A szerrel beoltott és a vírusnak kitett harminc kísérleti egér közül egy sem fertőződött meg a madárinfluenza H7N9-es altípusával. A szérumot most további laboratóriumi vizsgálatokra küldik tovább, majd humán tesztelése következik.

A kutatók az oltószer kifejlesztésénél géntechnológiát alkalmaztak. Korábban európai kutatók már két, a madárinfluenza H7-es törzse elleni vakcinát is kifejlesztettek, ezek azonban a klinikai tesztek során nem bizonyultak hatásosnak, így ezek a szerek inaktívak.

A kínai tudósok a H7N9-es altípus elleni antitestek kifejlesztésén is dolgoznak, ez a már megfertőződöttek gyógyítását tenné lehetővé.

A kórokozót tavaly március elején mutatták ki először embereken. A vírus főleg a kelet-kínai tartományokban fertőz, tavaly márciusi felbukkanása óta országszerte 320 személy kapta el. A halálos áldozatok száma meghaladja az ötvenet.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  Agrárium 2019

  Mezőgazdaság a gyakorlatban >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu