2021. február 25. csütörtök Géza

Hírek - Állat

Szlovákia vevő a magyar szürkére

A magyar szürke szarvasmarha szlovákiai törzskönyvezéséről egyeztetett a magyar és a szlovák agrártárca. Nemzetközi szövetség létrehozása is felmerülhet, ha több ország is érdeklődne a magyar szürke iránt.
 
 

A veszprémi egyeztetésen Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára és Csicsai Gábor, a szlovák Mezőgazdasági Minisztérium államtitkára vett részt – áll a Földművelésügyi Minisztérium államtitkra. A magyar szürkemarha őshonos állatnak számít Magyarországon, ezért magasabb védettséget élvez a törzskönyvezésben. Nálunk jogszabály rögzíti a tenyészállat és szaporítóanyag forgalmazásának szabályait.

Ennek értelmében a védett őshonos mezőgazdasági állatfajták és a veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták egyedeit, valamint szaporítóanyagát kivinni csak a kiszállítást legalább 15 nappal megelőző bejelentés után, őshonos mezőgazdasági állatfajták esetében − így a magyar szürke szarvasmarha esetében is − a tenyésztési hatóság engedélyével lehet.

A tárca közleménye szerint az államtitkári találkozón Nagy István egy nemzetközi szövetség létrehozását javasolta. Jelezte, ha több országban is felmerül hasonló igény, akkor célszerű a Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesületének koordinálni az állományok tenyésztését és standardizálni a tenyésztési programot. Felhívta a figyelmet arra, hogy 2018 novemberétől az új EU-s állattenyésztési szabályozás lehetővé teszi a határon átnyúló tevékenységeket, de a tagállami részletszabályok jelenleg még kidolgozás alatt állnak.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Agrár Klub: Hatalmas birtokrendezés jön a magyar földeken

  Kiknek kedvezhet és kiknek nem az új szabályozás?

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu