Tájjellegű ételeink éledhetnek újjá a HÍR program pályázatán

agrarszektor.hu
A hagyományos magyar termékek mellett ezentúl a tájjellegű ételek, a gombák, a szörpök és a gyógynövények is lehetőséget kapnak a bizonyításra. A módosított Hagyományok-Ízek-Régiók (HÍR) pályázaton indulók már ezekkel a termékekkel, növényekkel is elnyerhetik a védjegyet - írja a VM sajtóirodája.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Gazdag gasztronómiai hagyományokkal rendelkező országként fontos, hogy tájjellegű ételeink is bekerülhessenek a HÍR gyűjteménybe, amely bemutatná, hogy az adott étel milyen szokásokhoz, tájegységhez kötődik, vagy hogy előállítása milyen speciális tudáson alapul. Hagyományos termékeink segíthetik, hogy egy-egy kisebb közösség, régió megjeleníthesse sajátos értékeit, hagyományait, ezáltal is színesítve az élelmiszerpiaci palettát, vonzerőt jelentve a hazai és nemzetközi turizmus számára.

A Hagyományok-Ízek-Régiók program védjegyre vonatkozó 2012. évi felhívás módosult, így a tájjellegű ételek, a gombák, a szörpök és a gyógynövények is elnyerhetik a HÍR védjegyet. Az pályázatok beadási határideje folyamatos, azokról szakmai bíráló bizottság dönt. Az eredményes pályázó jogosulttá válik a HÍR védjegy használatára, amelyet az általa előállított terméken, annak csomagolásán, illetve a kapcsolódó reklámanyagokon feltüntethet, valamint az Agrármarketing Centrum keretében szervezett HÍR kiállításokon és rendezvényeken termékeit bemutathatja, árusíthatja.

Eddig összesen 33 termelő 86 terméke viseli a HÍR védjegyet. A Hagyományok-Ízek-Régiók (HÍR) program - nyugat-európai kezdeményezésre - Magyarországon 1998-ban indult el. Ennek eredményeként létrejött a hagyományos és tájjellegű mezőgazdasági termékeink és élelmiszereink gyűjteménye, amelyben 300 termék szakmai-történeti leírása található. A gyűjtemény mezőgazdasági termékeink és élelmiszereink ismertségét növeli, az ilyen termékeket gyártók piaci lehetőségeit bővíti.

A HÍR védjeggyel kapcsolatos tudnivalók, és a 2012. évi HÍR védjegyre vonatkozó pályázati felhívás megtalálhatók az Agrármarketing Centrum és a Vidékfejlesztési Minisztérium Élelmiszerlánc-felügyeletért és Agrárigazgatásért Felelős Államtitkárság honlapján.

(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03