Támad a pusztító lárvainvázió: retteghetnek a magyar szójatermesztők

agrarszektor.hu
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja a szójatermesztők figyelmét, hogy országszerte tapasztalható a bogáncslepke egyedszámának ugrásszerű növekedése. A kártevő a szóján kívül a napraforgóra és a cukorrépára is veszélyt jelent, erős fertőzés esetén, rövid idő alatt akár tarrágást is okozhat. A Nébih kéri az érintett termesztőket, hogy a károsítóhelyzet megismerése és a kár megelőzése érdekében mielőbb kezdjék el a bogáncslepke okozta fertőzöttség táblaszintű felmérését.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Országszerte tapasztalható a bogáncslepke (Vanessa cardui) egyedszámának ugrásszerű növekedése - írja a Nébih. Májusban és júniusban a károsító tömegesen repülő egyedei délről észak felé haladva keresik meg a lárvák kifejlődéséhez alkalmas tápnövényeket. Jelenleg már zajlik a tojásrakás. Mivel a hernyók fejlődésük során nagy mennyiségű lombozatot fogyasztanak el, erős fertőzés esetén, rövid idő alatt akár tarrágást is okozhatnak. A hernyók különösen a szójában idézhetnek elő súlyos kárt, ám a bogáncslepke nagy egyedszáma fokozott veszélyt jelent a napraforgóra és a cukorrépára is.

Ismertető a bogáncslepkéről:
A bogáncslepke egy jól repülő vándorlepke faj, amely egész Európában őshonos, de csak Afrikában és a Földközi-tenger térségében tud áttelelni. Tavasszal Afrika középső részéről indul útnak északi irányban. A bevándorolt népességet hazánkban még kettő vagy három nemzedék követi. Az itt kifejlődő első nemzedék lepkéi július-augusztusban, a második nemzedéké augusztus-szeptemberben rajzanak. Az őszi nemzedék lepkéi elpusztulnak vagy visszavándorolnak délre. A faj ‒ megfelelő élőhelyet keresve ‒ Afrikán belül is vándorol. A népesség egy része a Szaharától délre található telelőhelyekről indul vissza Európába.

Az elülső szárnyak alapszíne fakó téglapiros, fehér és fekete foltokkal. A hátulsó szárnyak szintén téglapirosak, fekete pettyekkel és szalaggal. A hernyók színe változatos: feketésbarna, szürkésbarna, szürkészöld. A test két oldalán egy-egy világos csík húzódik. Fejét és testét világos színű tüskék sűrűn borítják. Az imágók szívesen táplálkoznak fészkesvirágzatú növények pl. aszat-, bojtorján-, bogáncsfajok, valamint több más növény, pl. mézontófű, nyári orgona virágzatán, illetve hullott, erjedő gyümölcsökön. Az aszatra, bogáncsra, csalánra, ürömre lerakott tojásokból fejlődnek ki a lárvák. A termesztett növények közül egyik fő tápnövénye a szója. A lárvák meglehetősen aktívak, a lerágott gyomnövényt elhagyva kultúrnövényre vándorolnak.

A Nébih felhívja a szója- és napraforgó-termesztők figyelmét, hogy - a pontos károsítóhelyzet megismerése és a kár megelőzése érdekében - mielőbb kezdjék el a bogáncslepke okozta fertőzöttség táblaszintű felmérését. Javasolják, hogy a károsítóhelyzet felméréséhez és a védekezéshez szükség szerint növényorvos vagy növényvédelmi szakember segítségét vegyék igénybe a termesztők.

A kártétel megelőzése, csökkentése érdekében a fiatal lárvák ellen kell a rovarölő szeres védekezést elvégezni. Jelenleg nincs engedélyezett rovarölő szer a bogáncslepke elleni védekezésre szójában, ezért a termesztőnek szükséghelyzeti engedély kérelmet kell benyújtania kártevő lepkefajok elleni védekezésre más kultúrában engedélyezett rovarölő szerre. A kérelem a megyei kormányhivatal növény- és talajvédelmi osztályához juttatandó el.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?