Te is észrevetted, hogy kevesebb fülesbaglyot látni mostanában? Mutatjuk, mi az oka

Te is észrevetted, hogy kevesebb fülesbaglyot látni mostanában? Mutatjuk, mi az oka

MTI
Megközelítőleg 11 ezer erdei fülesbagoly telelt Magyarországon, ez jelentős csökkenés a tavalyi felmérés adataihoz képest - közölte a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesült (MME) az MTI-vel.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az MME január végén a lakosság segítségét kérte a Magyarországon telelő erdei fülesbaglyok országos felméréséhez. A beérkezett adatok alapján Magyarország 699 településén, 1104 helyszínen összesen 11040 erdei fülesbagoly telelt, ami közel 33%-kal kevesebb a tavalyi számolás eredményénél - olvasható a közleményben.
Mint írják, a jelentős csökkenés hátterében két ok együttes hatása állhat. Az egyik a mezeipocok-állomány tavalyi csúcsát követő természetes, erős visszaesés, amely alapvetően meghatározta, hogy ebben a téli szezonban mennyi bagoly lakhat jól idehaza. A másik körülmény az éppen a felmérés idejére betörő erős, sok helyen viharos erejű szél. Ennek köszönhetően olyan nappalozóhelyek maradtak üresen a felmérés napjaiban, ahol máskor több tucat vagy akár száznál is több erdei fülesbagoly szokott gyülekezni.

A felmérésben a lakosság mellett az MME Ragadozómadár-védelmi Szakosztálya helyi csoportjai, munkatársai és önkéntesei, a nemzeti park igazgatóságok természetvédelmi őrszolgálata, más civil szervezet, két óvoda és hat iskola, összesen 406 ember vett részt. Ennek köszönhetően Magyarország összes megyéjéből és a fővárosból is érkeztek megfigyelési adatok. Ebben az évben 129 olyan településről is érkeztek információk, ahonnan az előző évben nem, ezek közül 69-ben találtak fülesbaglyot.

Az évről évre bővülő adatsorokból sok következtetés vonható le. Az idei kapcsán az egyik legsokatmondóbb, a hazai agrárgazdaságot érintő egyik ilyen információcsoport a baglyok által elpusztított kisrágcsálók nagy száma. A Magyarországon tartózkodó 11040 fülesbagoly legalább 2,76 millió - mezőgazdasági kárt is okozó - rágcsálót pusztít el a 2021/2022-es telelési időszakban. Ezek a számok is igazolják a baglyok védelmének fontosságát - hangsúlyozzák az MME közleményében.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?