2020. június 4. csütörtök Bulcsú

Hírek - Állat

Tehéninvázió Budapesten: ezt még Orbánék is támogatják (3.)

Ma tartják tehénvonulással egybekötött budapesti demonstrációjukat a tejtermelők az önköltség alatti tejfelvásárlási árak, illetve az árletörő hatású importdömping miatt. A Földművelésügyi Minisztérium (FM) máris bejelentette, hogy az élelmiszerhamisítók és az áfacsalók kiszűrésére haladéktalanul egyeztetéseket kezdeményez. A terméktanács azonnali piacvédelmi intézkedéseket sürget. A petíciókat átadó termelők azt szeretnék, ha az importellenes hatósági ellenőrzések két héten belül eredményt hoznának.
 
 

Támogatja a Földművelésügyi Minisztérium (FM) azokat a tejtermelőket, akik tiltakoznak az európai tejpiaci válság miatt kialakult önköltség alatti árak ellen - szögezi le a tárca közleménye. A március közepi vidéki tüntetés után az állattartók ma tartják újabb demonstrációjukat, ezúttal Budapesten. A megmozdulás részeként teheneket hajtanak az Országos Kereskedelmi Szövetség, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) épülete elé, illetve petíciókat adnak át.

A termelők azért tiltakoznak, mert a felvásárlási árak olyan alacsony szintre süllyedtek, hogy azok a hazai és az uniós támogatásokkal együtt sem fedezik az önköltséget. A demonstráció közvetlenül nem a kormány ellen irányul, hanem az árletörő hatású importdömping és a tisztességtelen kereskedői magartás ellen. Az állattartók azt sürgetik, hogy a hatóságok lépjenek fel erélyesebben a tejpiaci áfacsalókkal és élelmiszerhamisítókkal szemben, a kereskedők pedig csak tisztességes gazdasági szereplőktől vásároljanak tejtermékeket.

Az agrártárca haladéktalanul egyeztetéseket kezdeményez a Nemzetgazdasági Minisztériummal, a NAV-val és a Nébih-hel „az élelmiszerhamisítók és az áfacsalók kiszűrésére, valamint megtalálására” – ígéri máris közleményében a minisztérium. Oravecz Márton, a Nébih elnöke pedig bejelentette, hogy fogadja a demonstrálók képviselőit.

Fotó: HVG.hu

A Nébih rendszeresen vizsgálja a tisztességtelen forgalmazói magatartást a tejpiacon, és az elmúlt négy évben csaknem négytucat ilyen irányú ellenőrzést végeztek a szakemberek – áll a hivatal közleményében. Ezek során 15 alkalommal állapítottak meg jogsértést, és több mint 96 millió forint termékpálya-felügyeleti bírságot szabtak ki. A Nébih szerint rendszeresek az élelmiszerbiztonsági célellenőrzések is, és a tej- és tejtermékekre fókuszáló kiemelt akciókkal két és fél év alatt mintegy 310 tonna alapanyagot, félkész- és készterméket foglaltak le az ellenőrök, többek között higiéniai problémák, lejárt fogyaszthatósági idő, illetve ismeretlen eredet miatt.

A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács arra kéri a hazai kiskereskedelmi láncokat, hogy azonnali piacvédelmi intézkedések létrehozásában legyenek aktív partnerek - szögezi le a szervezet demonstrációról kiadott közleménye. Az Európai Unió más országaiban is estek a tejárak, de a kereskedők és a tejágazati szereplők olyan együttműködéseket valósítanak meg, amely a károkat jelentősen csökkenti - húzza alá a terméktanács.

MTI-fotó: Máthé Zoltán

A szervezet szerint több európai országban a következő megoldások születtek:

- Az Egyesült Királyságban a kereskedelmi láncok saját márkás tejeihez és sajtjaihoz beszállított ottani tejért magasabb árat fizetnek. Más láncok a beszállított tej után szövetkezeti felárat fizetnek, egyes láncok pedig minimum termelői árat határoznak meg, és hatásosabb címkézéssel hangsúlyozzák a tej brit eredetét.

- Franciaországban tavaly augusztus óta a tejüzemek és a kereskedők vállalásokat tettek a válság kezelésére, így a szupermarketek egy része a saját címkés termékeihez beszállított tejért ott is magasabb árat fizet.

- Belgiumban gazdasági stabilizációs alapot hoztak létre, pénzügyileg a kiskereskedelmi eladásokra alapozva. Ebben a kereskedők önkéntes alapon vesznek részt. Minden egyes kereskedő önállóan dönt a hozzájárulás módjáról.

MTI-fotó: Máthé Zoltán

- Spanyolországban a feldolgozók, a kereskedők és a termelői szervezetek növelték a szerződéses időszakok hosszát. A csomagoláson pedig hangsúlyozzák a tej származási helyét, támogatják a termelői szervezetek megalakítását.

- Németországban 2015 őszén a német diszkontláncok megemelték a tejtermékárakat, hogy stabilizálják a német tejtermelők helyzetét.

A mai demonstráció az előzetesen megadott program szerint zajlott, és a gazdálkodók átadták petícióikat. A híradások szerint a tehenek nehezen viselték a nagyvárosi forgalmat: az Origó szerint az egyik állat annyira bepánikolt, hogy vissza kellett terelni a szállítójárműre.

Oravecz Márton a demonstrálókkal közölte, hogy megkezdődtek az ellenőrzések azoknál a cégeknél, amelyek a gazdálkodók szerint kifogásolható módon működnek. A NAV pedig arról adott tájékoztatást, hogy jelenleg is 18 eljárást folytatnak költségvetési csalás miatt tejágazati cégek ellen. Hegedűs Imre, a Bicskei Mezőgazdasági Zrt. vezetője és a tüntetés egyik szervezője szerint a termelők akkor lennének elégedettek, ha két héten belül eltűnnének az olcsó importtejek a boltokból.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu