Teljesen eltűnhet Magyarországról ez a veszélyes betegség

agrarszektor.hu
Több milliárd eurós veszteséget okoz világszerte a sertések reprodukciós zavarokkal és légzőszervi tünetekkel járó betegsége (PRRS) a károk és a jelentős védekezési költségek miatt. A nálunk folyó programmal Magyarország 2020-ra mentessé válhat a PRRS-től.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az Európai Unió jóváhagyását követően 2016. március 18-án hatályba lépett a hazai PRRS rendelet módosítása - derül ki a Földművelésügyi Minisztérium tájékoztatásából. Ez azt jelenti, hogy olyan mentesítési program zajlik Magyarországon, amelyet az EU is elfogad. Az egyik legfontosabb módosítás, hogy az EU-s joggal is teljes összhangban állnak az állategészségügyi feltételek mind a magyarországi élőállat-szállításoknál, mind pedig az EU-ból, vagy külföldi országokból hazánkba importált sertéseknél.

A PRRS azért komoly betegség, mert jelentős veszteségeket okoz gazdasági károkat és a nagy mennyiségű antibiotikum-felhasználás miatt. Világszinten a károkat több milliárd euróra becsülik. A hazai állategészségügyi projekt 2014-ben hét megyében indult el kísérleti jelleggel, 2017-re pedig az utolsó két megyében - Jász-Nagykun-Szolnok és Bács-Kiskun - is megkezdődik majd a mentesítés. A program célja, hogy hazánk 2020-ra a betegségtől mentessé válhasson.

Az elmúlt két év eredményeként Magyarország öt megyéje (Vas, Zala, Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén) már mentes a betegségtől. 2016. június 30-ig pedig további négy megye (Baranya, Fejér, Pest, Tolna) fejezi be a programot, így az ország közel 50 százaléka mentessé válik. A jelenleg még nem mentes megyékben is szinte valamennyi kisgazdaság mentes a betegségtől, így már "csak" a nagylétszámú állományok mentesítését kell befejezni.

A PRRS mentesítés versenyképesebbé teszi a magyar sertéstartást és piaci előnyöket jelent - fogalmaz a tárca közleménye. Új export piacok nyílhatnak meg, miközben a sertéstartási költségek csökkenhetnek. A gyógyszerfelhasználás visszaszorítása pedig a pénzmegtakarítás mellett a sertéshús minőségét is javítja.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 14:01
Pénzcentrum  |  2024. április 20. 06:55