Tizenkét pontos ultimátum a kormánynak - Kiönt a tejtenger?

agrarszektor.hu
Tizenkét pontos intézkedési csomagot kérnek a kormánytól a hazai tejfelvásárlási árak drasztikus csökkenése miatt a tejtermelésben érintett szakmai szervezetek. Többek között azt sürgetik, hogy a tej áfa kulcsa a jövő évtől csökkenjen 5 százalékra, és azonnal kezdődjön meg az a tejpor- és vajfelvásárlási akció, amelyhez a kormány még májusban ígért támogatást, de a mai napig nem történt semmi. Ha nem lesznek megfelelő intézkedések, a szervezetek szerint termelői tüntetésekre is számítani lehet.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Azonnali kormányzati döntésekre van szükség a hazai tejpiacon kialakult helyzet miatt - ebben értettek egyet a nyerstej-termelésében leginkább érintett szakmai szervezetek, így a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a Magyar Állattenyésztők Szövetsége, a Holstein-fríz Tenyésztők Egyesülete, a Magyartarka Tenyésztők Egyesülete és a Koncentrált Tejű Fajtákat Tenyésztők Egyesülete. A gondot az okozza, hogy mára rendkívül nyomott, kilónként 75-76 forintos, illetve e szint alatti tejfelvásárlási árak alakultak ki, miközben az átvételi árak korábban a száz forintot is meghaladták.

Ezért tartunk itt

A mai helyzet hátterében az áll, hogy áprilistól megszűnt az európai uniós tejkvóta-rendszer, miközben az orosz embargó miatt uniós túltermelés lépett fel, nálunk pedig a legális ágazati szereplőknek még a tej 18 százalékos áfa kulcsából "levezethető" adócsalások is évi több tízmilliárdos veszteséget okoznak. A szervezetek - derül ki közös közleményükből - egyetértettek abban is, hogy a hazai kormányzati intézkedések mellett felelősebb, a kelet-európai tejtermelők problémáit is kezelő brüsszeli döntésekre van szükség. Ellenkező esetben a magyar tejtermelők nem bírják tovább a nyomást, ezért a tejelő tehénállományok csökkenésével, a beruházások lassulásával, illetve tejtermelői tüntetésekkel kell szembenézni - hívja fel a figyelmet a közlemény.

A válságkezelés tizenkét pontja

A szervezetek tizenkét pontban foglalták össze azokat az intézkedéseket, amelyekre szerintük rövidtávon szükség lenne:

- az ellenőrző hatóságoknak soron kívül kommunikálnia kell a tejágazati áfa csalások kapcsán eddig elvégzett és folyamatban lévő vizsgálatokat, illetve azok várható eredményeit.

- a fogyasztói folyadéktej (UHT, ESL, féltartós és friss; 3 literes térfogatig és kiszerelés típusától függetlenül) kerüljön az 5%-os ÁFA körbe 2016-tól.

- a tejtermelői támogatásokat mielőbb és maradéktalanul fizessék ki.

- alkupozícióik javítása érdekében a termelői csoportok és szerveződések megerősítése és támogatása váljon prioritássá.

- az élelmiszeripari hatékonyságnövelő és innovációs beruházási támogatási programok azonnal induljanak el.

- kezdődjön kormányzati szakmai konzultáció a hazai nyerstej 80-90 százalékát előállító társas tejtermelő vállalkozások jövőjével kapcsolatosan.

- azonnal írjanak ki marketing pályázatokat a fogyasztók meggyőzése érdekében.

- a szakmaközi szervezeti együttműködés további elmélyítése, további egyeztetések a hazai kiskereskedelmi láncokkal.

- a szerződéses kapcsolatok megerősítése és kiterjesztése többek között a kereskedelemre.

- a közétkeztetést bonyolító szereplők a magyar tej és tejtermékeket preferálják (a hazai tejfeldolgozóktól vásárló közétkeztetést ellátó/szállító cégek tevékenyégéhez fizetési garanciát vállaljanak állami bankok).

- EU szintű, azonnali intervenciós beavatkozás, az intervenciós ár emelése a jelenlegi önköltségi árhoz igazítva.

- a kormány döntése alapján azonnal induljon el a tejpor és a vaj felvásárlása.

Miért nem történik semmi?

Mint ismert, a kormány még májusban jelentette be, hogy a tejpiaci gondok miatt 1,5 milliárd forintot biztosít 1500 tonna tejpor felvásárlásához, de az akció a mai napig sem kezdődött meg. Az agrárszektor.hu szerette volna megtudni, hogy a felvásárlást milyen okok hátráltatják, de a Földművelésügyi Minisztérium semmilyen választ nem adott feltett kérdéseinkre.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 17. 16:02