2020. december 2. szerda Melinda, Vivien

Hírek - Állat

Tizenkét pontos ultimátum a kormánynak - Kiönt a tejtenger?

Tizenkét pontos intézkedési csomagot kérnek a kormánytól a hazai tejfelvásárlási árak drasztikus csökkenése miatt a tejtermelésben érintett szakmai szervezetek. Többek között azt sürgetik, hogy a tej áfa kulcsa a jövő évtől csökkenjen 5 százalékra, és azonnal kezdődjön meg az a tejpor- és vajfelvásárlási akció, amelyhez a kormány még májusban ígért támogatást, de a mai napig nem történt semmi. Ha nem lesznek megfelelő intézkedések, a szervezetek szerint termelői tüntetésekre is számítani lehet.
 
 

Azonnali kormányzati döntésekre van szükség a hazai tejpiacon kialakult helyzet miatt – ebben értettek egyet a nyerstej-termelésében leginkább érintett szakmai szervezetek, így a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a Magyar Állattenyésztők Szövetsége, a Holstein-fríz Tenyésztők Egyesülete, a Magyartarka Tenyésztők Egyesülete és a Koncentrált Tejű Fajtákat Tenyésztők Egyesülete. A gondot az okozza, hogy mára rendkívül nyomott, kilónként 75-76 forintos, illetve e szint alatti tejfelvásárlási árak alakultak ki, miközben az átvételi árak korábban a száz forintot is meghaladták.

Ezért tartunk itt

A mai helyzet hátterében az áll, hogy áprilistól megszűnt az európai uniós tejkvóta-rendszer, miközben az orosz embargó miatt uniós túltermelés lépett fel, nálunk pedig a legális ágazati szereplőknek még a tej 18 százalékos áfa kulcsából „levezethető” adócsalások is évi több tízmilliárdos veszteséget okoznak. A szervezetek – derül ki közös közleményükből – egyetértettek abban is, hogy a hazai kormányzati intézkedések mellett felelősebb, a kelet-európai tejtermelők problémáit is kezelő brüsszeli döntésekre van szükség. Ellenkező esetben a magyar tejtermelők nem bírják tovább a nyomást, ezért a tejelő tehénállományok csökkenésével, a beruházások lassulásával, illetve tejtermelői tüntetésekkel kell szembenézni – hívja fel a figyelmet a közlemény.

A válságkezelés tizenkét pontja

A szervezetek tizenkét pontban foglalták össze azokat az intézkedéseket, amelyekre szerintük rövidtávon szükség lenne:

- az ellenőrző hatóságoknak soron kívül kommunikálnia kell a tejágazati áfa csalások kapcsán eddig elvégzett és folyamatban lévő vizsgálatokat, illetve azok várható eredményeit.

- a fogyasztói folyadéktej (UHT, ESL, féltartós és friss; 3 literes térfogatig és kiszerelés típusától függetlenül) kerüljön az 5%-os ÁFA körbe 2016-tól.

- a tejtermelői támogatásokat mielőbb és maradéktalanul fizessék ki.

- alkupozícióik javítása érdekében a termelői csoportok és szerveződések megerősítése és támogatása váljon prioritássá.

- az élelmiszeripari hatékonyságnövelő és innovációs beruházási támogatási programok azonnal induljanak el.

- kezdődjön kormányzati szakmai konzultáció a hazai nyerstej 80-90 százalékát előállító társas tejtermelő vállalkozások jövőjével kapcsolatosan.

- azonnal írjanak ki marketing pályázatokat a fogyasztók meggyőzése érdekében.

- a szakmaközi szervezeti együttműködés további elmélyítése, további egyeztetések a hazai kiskereskedelmi láncokkal.

- a szerződéses kapcsolatok megerősítése és kiterjesztése többek között a kereskedelemre.

- a közétkeztetést bonyolító szereplők a magyar tej és tejtermékeket preferálják (a hazai tejfeldolgozóktól vásárló közétkeztetést ellátó/szállító cégek tevékenyégéhez fizetési garanciát vállaljanak állami bankok).

- EU szintű, azonnali intervenciós beavatkozás, az intervenciós ár emelése a jelenlegi önköltségi árhoz igazítva.

- a kormány döntése alapján azonnal induljon el a tejpor és a vaj felvásárlása.

Miért nem történik semmi?

Mint ismert, a kormány még májusban jelentette be, hogy a tejpiaci gondok miatt 1,5 milliárd forintot biztosít 1500 tonna tejpor felvásárlásához, de az akció a mai napig sem kezdődött meg. Az agrárszektor.hu szerette volna megtudni, hogy a felvásárlást milyen okok hátráltatják, de a Földművelésügyi Minisztérium semmilyen választ nem adott feltett kérdéseinkre.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020 online

  10 órányi szakmai programmal és több mint 60 előadóval

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu