2022. augusztus 13. szombat Ipoly

Hírek - Állat

Több ezer génmódosított szúnyogot engedtek szabadon Amerikában

Génmódosított szúnyogokat engedtek szabadon a héten Florida Keys szigetcsoportjánál. A hím lárvákat egy sokat kritizált program keretében engedték el, a projekt célja, hogy korlátozzák a rovarok által terjesztett kórokozók, így a Zika-vírus és a dengue-vírus terjedését.
 
 

A Florida Keys-i szúnyogirtó körzet és a brit Oxitec biotechnológiai vállalat szerint a hat helyszínen hetente 12 ezer invazív egyiptomi csípőszúnyog fog kikelni. A folyamat három héten át tart majd, siker esetén több száz millió rovart engedhetnek szabadon - írja a 24.hu. a The Guardian cikke alapján. Az Oxitec hímjei a helyi, vérszívő nőstényekkel fognak párosodni, életképtelen nőstény utódokat létrehozva.

A módszerrel szabályozhatják az egyiptomi csípőszúnyog helyi populációját. Az amerikai járványügyi központ (CDC) úgy gondolja, hogy a génmódosított példányok két egyedi gént hordoznak: egy speciális fényben fluoreszkáló jelölőt, illetve egy olyan gént, amely megakadályozza, hogy a nőstény utódok kifejlődjenek. A szakértők fel fogják mérni, hogy az érintett helyszíneken miként alakult a populáció, a kontrollterületek információival pedig összevetik majd az adatokat. 

A Florida Keys-i szúnyogok 4%-a tartozik az invazív fajhoz, de gyakorlatilag az összes, a szúnyogokhoz köthető megbetegedésért az afrikai eredetű állat felelős - derült ki a Az Oxitec adataiból. A cég azt állítja, hogy Brazílliában már sikeresen tesztelték a technológiájukat, a módszer pedig sem az enberi egészségnek, sem a környezetnek nem okozott kárt. Ugyanakkor, több szakember is ellenzi az ilyesfajta beavatkozásokat - a Nemzetközi Technológiaértékelő és Élelmiszerbiztonsági Központ igazgatója, Jaydee Hanson például Jurassic Park-kísérletnek nevezte a tesztet.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2022

  Az év legkiemelkedőbb agráreseménye a hazai szereplőknek!

  Sustainable World 2022

  Ismét jön a fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án!