Több ezer génmódosított szúnyogot engedtek szabadon Amerikában

Több ezer génmódosított szúnyogot engedtek szabadon Amerikában

agrarszektor.hu
Génmódosított szúnyogokat engedtek szabadon a héten Florida Keys szigetcsoportjánál. A hím lárvákat egy sokat kritizált program keretében engedték el, a projekt célja, hogy korlátozzák a rovarok által terjesztett kórokozók, így a Zika-vírus és a dengue-vírus terjedését.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A Florida Keys-i szúnyogirtó körzet és a brit Oxitec biotechnológiai vállalat szerint a hat helyszínen hetente 12 ezer invazív egyiptomi csípőszúnyog fog kikelni. A folyamat három héten át tart majd, siker esetén több száz millió rovart engedhetnek szabadon - írja a 24.hu. a The Guardian cikke alapján. Az Oxitec hímjei a helyi, vérszívő nőstényekkel fognak párosodni, életképtelen nőstény utódokat létrehozva.

A módszerrel szabályozhatják az egyiptomi csípőszúnyog helyi populációját. Az amerikai járványügyi központ (CDC) úgy gondolja, hogy a génmódosított példányok két egyedi gént hordoznak: egy speciális fényben fluoreszkáló jelölőt, illetve egy olyan gént, amely megakadályozza, hogy a nőstény utódok kifejlődjenek. A szakértők fel fogják mérni, hogy az érintett helyszíneken miként alakult a populáció, a kontrollterületek információival pedig összevetik majd az adatokat. 

A Florida Keys-i szúnyogok 4%-a tartozik az invazív fajhoz, de gyakorlatilag az összes, a szúnyogokhoz köthető megbetegedésért az afrikai eredetű állat felelős - derült ki a Az Oxitec adataiból. A cég azt állítja, hogy Brazílliában már sikeresen tesztelték a technológiájukat, a módszer pedig sem az enberi egészségnek, sem a környezetnek nem okozott kárt. Ugyanakkor, több szakember is ellenzi az ilyesfajta beavatkozásokat - a Nemzetközi Technológiaértékelő és Élelmiszerbiztonsági Központ igazgatója, Jaydee Hanson például Jurassic Park-kísérletnek nevezte a tesztet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Most dől el, mi GMO és mi nem az
Fenntarthatóság

Most dől el, mi GMO és mi nem az

Az EU-ban zajló vita az új géntechnológiák használatáról nyáron tovább folytatódott a Bizottság új tervezetével.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?