Több ezer sertést öltek le a pestis miatt Magyarországon: kártalanítást kaptak a gazdák

agrarszektor.hu
Eddig összesen több mint 6000 állat megsemmisítéséről kellett dönteniük a hatóságoknak az afrikai sertéspestis (ASP) miatti járványügyi intézkedések részeként, a laboratóriumi vizsgálatok azonban egyetlen esetben sem igazolták a fertőzés jelenlétét. Az Agrárminisztérium a sertéspestis gyanúja miatt leölt állatok gazdáinak több mint hatszázmillió forintos kártalanítást ítélt meg.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az afrikai sertéspestis egyre több helyen bukkan fel Magyarországon, néhány hete Pest megyében kellett kibővíteni a fertőzés miatt zár alá vont területet, mivel a hatóság egy zárt vadaskert melletti szabad területen két elhullott vaddisznóban igazolta a fertőzés jelenlétét - írja a Magyar Nemzet. Decemeber elején pedig a Békés megyei Biharugra község külterületén elhullott vaddisznóból mutatta ki a sertéspestis vírusát a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma. Ez idáig csupán a vaddisznók körében mutatták ki a fertőzést, ugyanakkor a házi sertéseknél is több esetben felmerült a pestis jelenlétének gyanúja. A Nébih szakemberei 2018 áprilisa, azaz a betegség hazai megjelenése óta összesen 164 település 561 udvarában vizsgálódtak a fertőzöttségre utaló jelek miatt. Megelőző intézkedésként a hatszáz állattartó gazdaságban 6129 állat leöléséről kellett döntenie a hatóságnak.

Az Agrárminiszté­rium tájékoztatása szerint minden esetben kiderült, hogy a sertéseket nem az ASP vírusa fertőzte meg. Az állategészségügyért felelős hatóságnak ugyanakkor elsődleges feladata, hogy megelőzze a vaddisznóállományban előforduló betegség átterjedését a házisertésekre. Így a gyanúra okot adó esetekben az állatokat le kell ölni.

Eddig jellemzően olyan, kis létszámú állattartó telepeket érintett az intézkedés, ahol a biológiai biztonsági, járványvédelmi feltételek kevéssé teljesülnek, ezáltal a betegséggel szembeni veszélyeztetettségük is nagyobb. A leölt állatok gazdáit az állam teljes mértékben kártalanítja. Ennek összegét a leölt állatok forgalmi értéke alapján határozzák meg. A szaktárc eddig több mint hatszázmillió forintot ítélt oda az érintett gazdaságoknak.

Bár az afrikai sertéspestis emberre nem veszélyes, beláthatatlan gazdasági következményei lehetnek, ha a vaddisznók után a házisertések körében is megjelenik a betegség. A kockázat csökkentésére az országos főállatorvos mentesítési tervet dolgozott ki, voszont ahhoz, hogy az állománytól távol tudják tartani a kórt, a gazdáknak minden telepen be kell tartaniuk a szigorú járványvédelmi előírásokat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?