Több per is folyik a Négy Mancs ellen

agrarszektor.hu
Integrátorok és termelők valószínűleg újabb pereket indítanak.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Megdöbbenve értesült Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára arról, hogy ugyanaz az ügyvédi iroda láthatja el a Négy Mancs jogi képviseletét, mint amelyik korábban a magyar baromfitenyésztők felkérésére éppen az osztrák alapítvány elleni fellépésben segédkezett - áll a Vidékfejlesztési Minisztériumnak közleményében.

(A közleményt az alábbiakban változatlan formában közöljük.)

"A Vidékfejlesztési Minisztériumnak korábban meg nem erősített információi voltak arról, hogy az ügyvédi iroda által képviselt Baromfi Termék Tanács kérelmére 2011 végén a GVH versenyhivatali eljárást folytatott a magyar Négy Mancs alapítvánnyal szemben, amelynek végén a GVH a kérelmet egy hibás koncepció alapján elutasította. A GVH előtti eljárás vitelével megbízott ügyvéd nem sokkal később, már a Négy Mancs képviseletében eljáró ügyvédként tűnt fel Bécsben.

A Négy Mancs kampányfőnöke, Friedrich H. Mülln, ismertebb álnevén Marcus Müller, az Európai Unió egyik plénuma előtt tartott strassbourgi előadásában kiemelte, hogy a Négy Mancs működésének egyik célja, hogy a feketelistán tartott cégek versenyhátrányt szenvedjenek, a pozitívlistán szereplők pedig versenyelőnyhöz jussanak a közös piacon. A Négy Mancs Alapítvány pozitív termelői listájára olyan cégek kerültek fel, mint a Bács-Tak Takarmánygyártó Kft., Tranzit-Ker Zrt., Kiskunhalasi Baromfifeldolgozó Rt. és a Pannon Lúd Mezőgazdasági és Szolgáltató Kft.

Az eddigi vizsgálati eredmények egyértelműen alátámasztják, hogy a Négy Mancs Alapítvány magyarországi tevékenysége német-osztrák gazdasági lobbiérdekeket szolgál, melynek egyetlen célja, hogy a magyar hízott szárnyas termékeket kiszorítsák a nyugati piacokról.

A Négy Mancs egyes alapítványai ellen a Hungerit Zrt. 2011-ben kártérítési pert indított, amely jelenleg is folyamatban van a Fővárosi Törvényszék előtt, a kártérítési igény körülbelül 500 millió forint. A Hortobágyi Lúdtenyésztő Zrt. is perben áll a Debreceni Törvényszék előtt a Négy Mancs egy másik alapítványával szemben, kárigényük körülbelül 50 millió forint.

A Négy Mancs alapítványok elleni magyarországi perek folytatódnak és további kártérítési perek várhatóak a Négy Mancs ellen. Valószínűleg a jövőben, a Négy Mancs jogellenes magatartása miatt kárt szenvedett magyarországi integrátorok és termelők indítanak pereket. A jelenlegi helyzet ugyanis az, hogy a szervezet feketelistáján szereplő, egyébként legális, mind a hazai, mind az európai uniós jogszabályoknak messzemenően megfelelő tevékenységet végző cégek a Négy Mancs kampányának eredményeként valamennyi termékükkel kiszorultak a német és az osztrák piacokról. Ezzel szemben a pozitívlistán szereplő cégek termékeit a Négy Mancs támogatásával és ajánlásával, teljes szabadsággal forgalmazzák az európai unió piacain. A Vier Pfoten, a 4Mancs osztrák anyacége, még 2009-ben szerződést kötött a Bács-Tak Kft. nevű, pozitívlistán szereplő céggel, amelyben engedélyezte, hogy egyes telepein 2012-ig tolltépést végezzen.

A pozitívlistán tehát egy olyan cég és cégcsoport szerepelt és szerepel mind a mai napig, amely a Négy Mancs által egyébként állatkínzásként deklarált tevékenységét az alapítvány támogatásával és jóváhagyásával 3 éven át folytatta. Mindez világosan mutatja a Négy Mancs úgynevezett állatvédelmi tevékenységének valódi arcát és teszi azt teljesen hiteltelenné."

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?