Több tucat madarat kellett leölni az állatkertben a gyilkos vírus miatt

Több tucat madarat kellett leölni az állatkertben a gyilkos vírus miatt

MTI
Negyvenegy ott élő madarat pusztítottak el a hétvégén a madárinfluenza megjelenése miatt a szlovákiai Bajmóc (Bojnice) állatkertjében, és a létesítményt lezárták a látogatók elől - jelentette a TASR, szlovák közszolgálati hírügynökség hétfőn. A bajmóci állatkert Szlovákiában már a harmadik helyszín, ahol az idén kimutatták a madárinfluenza megjelenését.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az állatkertben - ahol jelenleg 158 madárfaj közel ötszáz példánya él - azt követően intézkedtek, hogy a hétvégén egy ezüstrécénél és egy kanalas gémnél kimutatták a megbetegedést. Az intézkedés keretében elpusztított madarak egy helyen éltek azokkal, amelyeknél a megbetegedést kimutatták.

Az Állami Állategészségügyi és Élelmiszeripari Felügyelet (SVPS) szerint a megbetegedést legnagyobb valószínűséggel vadon élő madaraktól kapták el az állatkerti madarak. Az intézmény bezárásán kívül további óvintézkedésekről is határozott a felügyelet, köztük a fertőzés 3 kilométeres körzetében a betegség további terjedését megelőző intézkedéseket vezetett be, tíz kilométeres körzetben pedig megfigyeléseket rendelt el.

A betegség először január elején egy nyitrai járásban lévő település kistenyésztőjének csirkeállományában bukkant fel. Az ott elpusztult állatoknál egy a madárinfluenza vizsgálatra szakosodott zólyomi központú laboratórium a madárinfluenza erősen fertőző H5N8 altípusát mutatta ki, ugyanazt, amelyet korábban már Lengyelországban is. A következő megbetegedést ugyancsak egy kistenyésztő baromfiállományában, a nagyszombati megyében lévő Cífer településen mutatták ki egy héttel ezelőtt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?