Több ezer sertést kellett leölni Angliában: ki nem találnád, mi állt a lépés hátterében

Több ezer sertést kellett leölni Angliában: ki nem találnád, mi állt a lépés hátterében

agrarszektor.hu
Angliában már több mint hatezer disznót kellett levágni azért, mert nem volt, aki szakszerűen levágta volna őket. A Brexit és a koronavírus-járvány következtében ugyanis a szigetországból eltűntek a szakképzett böllérek.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Ez az oka annak, hogy az országban már 6600 egyébként egészséges disznót le kellett ölni - írta meg a Telex a BBC értesülései alapján. A nemzeti sertésszövetség közlése szerint a sertéstelepeken annyi a felhalmozott állat, hogy sok helyen nem tudtak már mit kezdeni a dologgal, és kénytelenek voltak leölni a disznókat ahelyett, hogy szakszerűen feldolgozták volna őket.

Jön az agrárium csúcseseménye, az Agrárszektor Konferencia!

December 9-10-én rendezi meg a Portfolio Csoport az Agrárszektor Konferenciát, amely ma a hazai agrárium csúcseseményének számít. A kétnapos rendezvény napirendre tűzi azokat a legaktuálisabb és legforróbb témákat, amelyek döntően befolyásolják az agrárgazdasági szereplők üzleti-gazdálkodási tevékenységének eredményességét. A konferencia egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről, emellett napirendre veszi a legfontosabb szabályozási változásokat is. A résztvevőknek lehetőségük nyílik networkingre és kapcsolatépítésre is, és az esemény színvonalát rangos szakmai díjátadó is emeli. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, jöjjön el a Portfolio Agrárszektor Konferenciára december 9-10-én.

A helyzet megoldására a brit kormány azt találta ki, hogy a szakembereknek népszerű úticéllá tennék Angliát, ezért a kalandvágyó bölléreknek 800 darab féléves munkavízumot biztosítanak. A problémára nagyon gyorsan kell megoldást találni, mert két hete még csak 600, kényszerből rosszul leölt sertésről tudott a sertésszövetség, a múlt héten viszont már hatezer további állatot kellett leölni.

A nem szakszerűen levágott állatok miatt az ellátási láncban meglévő lyukak csak tovább nőnek, szóval ezer sebből vérzik az egész helyzet, nem úgy, mint egy szakszerűen leölt disznó, ami csak egyből. A Brexit számos nehézséget okozott és okoz most is a brit gazdaságban. A teherautósofőr-hiány például mostanra olyan súlyos lett, hogy emiatt benzinpánik alakult ki az országban, ugyanis a benzinkutakra sofőrök hiányában nem tud elég üzemanyag eljutni. Ez a probléma egyébként a sertéságazatban is jelen van, de ott egyelőre azt az akut gondot kell legyűrni, hogy egyáltalán fel tudjon merülni, hogy milyen sertéseket nem szállítanak el a gazdaságból hiányzó, jellemzően külföldi vendégmunkás sofőrök.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?