Több mint duplájára nőtt a tojáskivitelünk - Ennyire hatékonyan termelünk?

agrarszektor.hu
Csökkent a tojásimportunk, miközben nagyot ugrott a kivitelünk az idei év első négy hónapjában. Vannak országok, ahol 20 százalékkal drágábban veszik át a tojást a termelőtől, mint nálunk, ezekben jó piacra talál Magyarország. Az árat nagyban befolyásolja az, hogy az adott tagállam a társadalom egy szűkebb vagy szélesebb rétegére teríti-e szét a tojás-előállítás költségeit.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Magyarország 2018. január-áprilisban 7 százalékkal kevesebb (7,9 ezer tonna) héjas tojást, ezen belül 22 százalékkal kevesebb (2,3 ezer tonna) friss tojást vásárolt a nemzetközi piacról, mint az előző év azonos időszakában a KSH adatai szerint. A héjas tojás exportja ugyanekkor csaknem 8 százalékkal emelkedett (3,5 ezer tonna), ezen belül a friss tojás kivitele 124 százalékkal (389 tonna) nőtt. A legtöbb héjas tojás Romániába (877 tonna) és Ausztriába (523 tonna) kerül, a legtöbb friss tojást pedig Ausztriába (296 tonna) szállították.

Az étkezési tojás ára Európa szerte csökkent a tavalyi évhez viszonyítva. Az Európai Bizottság adatai alapján a csomagolóhelyeken az uniós átlagár 118 euró/100 kilogramm volt 2018 júniusában, ami 2 százalékkal alacsonyabb a 2017. évinél. Magyarországon ennél jóval nagyobb értékvesztést szenvedett el ez a portéka: az (M+L) csomagolóhelyi ára 7 százalékkal 21,37 forint/darabra csökkent.

Az alábbi ábrán néhány uniós ország csomagolóhelyi árait láthatjuk. Vannak országok, ahol 20 százalékkal drágábban veszik át a tojást a termelőtől, mint nálunk. Hozzánk hasonlóan alacsony árakat csak a németországi és a horvát termelés visel el, ami nem feltétlenül a tojás-előállítás hatékonyságát jelzi, a nemzeti forrásból való (állatjóléti) támogatásnak is szerepe van benne.

Az árkülönbségek oka sokszor az, hogy a gazda többletráfordításait nem ugyanaz a célcsoport fizeti meg.

Az osztrákoknál, lengyeleknél és olaszoknál közvetlenül a vásárlónak kell biztosítania a gazda megélhetését, míg a magyaroknál csak közvetetten, a teljes társadalomra szétterítve történik ugyanez: a nemzeti büdzséből finanszírozott, állatjóléti támogatásokon keresztül fizetjük meg az olcsó tojás árát.

Az ábra az Európai Bizottság, AKI PÁIR adatai alapján készült

 

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?