2019. október 24. csütörtök Salamon

Hírek - Állat

Tojás, amihez nem tapad vér - Megérne 85 forintot darabonként?

Pillanatnyilag 85 forintba kerül az a tojás, ami a kakascsibék leölése nélkül felnevelt tyúkoktól származik. Normál esetben ugyanis a napos korban szexált csibék közül azok, amelyektől nem várható tojás, azonnal a fehérjefeldolgozóban végzik. A csibegyilkolásra érzékeny német fogyasztók már most megadják ezt a magas árat a "vérmentes" tojásokért. Az eljárás még csak egyetlen üzemben működik, de keltetési oldalról nézve is gazdaságosnak ígérkezik.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

A németországi Rewe és Penny áruházakban már tavaly november óta kaphatóak olyan tojások, melyek előállításakor nem ölték le a kakascsibéket. A "Seleggt"-eljárásnak (szelektált tojás) elkeresztelt procedúra során a hím és a nőstény egyedeket már tojás "korukban" elválasztják egymástól. A kakascsibéket tartalmazó tojásokat 9 napos keltetés után már biztonságosan el lehet különíteni a későbbi tyúkoktól, ennek alapja a tojásfehérjéből vett minta hormonális elemzése. A kiválogatott tojásokat így nem szükséges végigvinni a keltetési folyamaton, majd leölni a szexált és nem kívánt csibéket. Ezekből a tojásokból a keltetés 10. napján értékes takarmányalapanyag lesz.

A folyamat

Természetesen a kikelt kakascsibéknek is ez lenne a sorsuk, hiszen tojást rakni nem tudnak, növekedési erélyük és húsformáik pedig gyengék a brojlerekéhez képest. A fő különbség tehát a hagyományos és az új eljárás között a halál időpontjában van. A német fogyasztók felé a kommunikáció azzal indokolja a váltást, hogy így csibegyilkolás nélküli tyúkok kerülnek a termelésbe, a tojásokhoz "nem tapad vér". A nagyüzemi számítások egészen másról szólnak: egy tojásszexáló gép beruházási költségét bőven ellensúlyozná

a kakasok elmaradó keltetéséből eredő energia-megtakarítás, és kapacitások szabadulnának fel a csibe-előállításban.

Idén már egész Németországban kapható lesz a lézeres  mintavételen alapuló szelekciós módszerrel előállított tojás, ami összesen 5500 Rewe és Penny boltot jelent. Áruk az ottani szabadtartásos baromfik tojásaihoz mérhető, azoktól csak 1-2 centtel drágábbak. Ez azt jelenti, hogy a hatos kiszerelésű „Ohne Kükentöten“ feliratú dobozokért 1,59 eurót (512 forintot) kell leszurkolnia a vevőnek, azaz tojásonként mintegy 85 forintot. Azért ilyen magas az ár, mert az eljárás még nem érett meg a sorozatgyártásra. Pillanatnyilag a Seleggt-tojások egyetlen hollandiai üzemben készülnek, és a Rewe kizárólagos közvetítésével jutnak el Németországba.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most még kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu