Tojás, amihez nem tapad vér - Megérne 85 forintot darabonként?

Agrárszektor
Pillanatnyilag 85 forintba kerül az a tojás, ami a kakascsibék leölése nélkül felnevelt tyúkoktól származik. Normál esetben ugyanis a napos korban szexált csibék közül azok, amelyektől nem várható tojás, azonnal a fehérjefeldolgozóban végzik. A csibegyilkolásra érzékeny német fogyasztók már most megadják ezt a magas árat a "vérmentes" tojásokért. Az eljárás még csak egyetlen üzemben működik, de keltetési oldalról nézve is gazdaságosnak ígérkezik.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A németországi Rewe és Penny áruházakban már tavaly november óta kaphatóak olyan tojások, melyek előállításakor nem ölték le a kakascsibéket. A "Seleggt"-eljárásnak (szelektált tojás) elkeresztelt procedúra során a hím és a nőstény egyedeket már tojás "korukban" elválasztják egymástól. A kakascsibéket tartalmazó tojásokat 9 napos keltetés után már biztonságosan el lehet különíteni a későbbi tyúkoktól, ennek alapja a tojásfehérjéből vett minta hormonális elemzése. A kiválogatott tojásokat így nem szükséges végigvinni a keltetési folyamaton, majd leölni a szexált és nem kívánt csibéket. Ezekből a tojásokból a keltetés 10. napján értékes takarmányalapanyag lesz.

Természetesen a kikelt kakascsibéknek is ez lenne a sorsuk, hiszen tojást rakni nem tudnak, növekedési erélyük és húsformáik pedig gyengék a brojlerekéhez képest. A fő különbség tehát a hagyományos és az új eljárás között a halál időpontjában van. A német fogyasztók felé a kommunikáció azzal indokolja a váltást, hogy így csibegyilkolás nélküli tyúkok kerülnek a termelésbe, a tojásokhoz "nem tapad vér". A nagyüzemi számítások egészen másról szólnak: egy tojásszexáló gép beruházási költségét bőven ellensúlyozná

a kakasok elmaradó keltetéséből eredő energia-megtakarítás, és kapacitások szabadulnának fel a csibe-előállításban.
 

Idén már egész Németországban kapható lesz a lézeres  mintavételen alapuló szelekciós módszerrel előállított tojás, ami összesen 5500 Rewe és Penny boltot jelent. Áruk az ottani szabadtartásos baromfik tojásaihoz mérhető, azoktól csak 1-2 centtel drágábbak. Ez azt jelenti, hogy a hatos kiszerelésű "Ohne Kükentöten“ feliratú dobozokért 1,59 eurót (512 forintot) kell leszurkolnia a vevőnek, azaz tojásonként mintegy 85 forintot. Azért ilyen magas az ár, mert az eljárás még nem érett meg a sorozatgyártásra. Pillanatnyilag a Seleggt-tojások egyetlen hollandiai üzemben készülnek, és a Rewe kizárólagos közvetítésével jutnak el Németországba.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?