2021. augusztus 1. vasárnap Boglárka

Hírek - Állat

Tojásbotrány: Mészáros Lőrinc cége is aláírta a nyilatkozatot

Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester tojástermelő cége, a székesfehérvári Aranykorona Zrt. is aláírta azt a nyilatkozatot, amelyben a hazai tojáspiaci vállalkozások deklarálják, hogy saját gazdaságaikban és üzemeikben nem használnak emberi egészségre ártalmas, fipronil alapú rovarirtó szereket és alapanyagokat. A nyilatkozatot – amelyet a Baromfi Termék Tanács hozott nyilvánosságra – mostanáig 51 egyéni vállalkozó/termelő, illetve cég írta alá.
 
 

A székesfehérvári Aranykorona Zrt. is szerepel azon tojáspiaci szereplők között, amelyek nyilatkozat aláírásával deklarálták az országos főállatorvos számára, hogy állatállományaikban nem használnak fipronilos rovarirtó szereket, illetve feldolgozott tojásalapanyagaikat fipronil mentes telepekről szerzik be. Az Aranykorona Zrt. Mészáros Lőrinc tulajdonában van, igazgatóságának elnöke pedig a felcsúti polgármester lánya, Mészáros Beatrix.

A tojáságazat szereplői azután döntöttek a nyilatkozat aláírása mellett, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) vizsgálatain kiderült: a Nyugat-Európából indult tojásszennyezési botránynak magyarországi vonatkozásai is vannak, mivel egyes ellenőrzött hazai tojástételekben – határérték feletti mennyiségben - szintén kimutatható volt az emberi egészségre ártalmas, ezért a haszonállattartásban tiltott fipronil.

A hazai tojáspiaci vállalkozások szerint ugyanakkor az ágazati szereplőkre nem jellemző, hogy fipronilt használnának, ezért kívánták nyilatkozatban is deklarálni fipronil mentességüket. A nyilatkozatokat tartalmazó listát a baromfipiaci szereplőket tömörítő Baromfi Termék Tanács hozza nyilvánosságra, illetve frissíti saját honlapján. A dokumentumot eddig 51 egyéni és társas vállalkozás írta alá.

A Nébih az európai tojásszennyezési ügy kirobbanása óta folyamatosan ellenőrzi a hazai tojástermékeket. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter pedig a napokban az importból származó baromfihúsok vizsgálatát is elrendelte, mert fennáll a gyanú, hogy a betiltott rovarirtó szer egyes nyugat-európai hústermékekben is jelen lehet.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu