Tojásbotrány: újabb magyar termékekben mutatták ki a mérgező szert

agrarszektor.hu
Újabb fipronillal szennyezett tojás tételeket talált Magyarországon a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Tovább folytatják a vizsgálatokat.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A tojás és tojástermékek laboratóriumi vizsgálatai az eddigi mintegy 100 mintából 75 mérését zárták le  - közölte a Nébih. A friss eredmények közül teljes tojáslében, valamint egy étkezési- és egy ipari tojás tételben igazolták a növényvédőszer hatóanyag, fipronil határérték feletti jelenlétét. A termékek azonosító adatai elérhetők a Nébih tematikus aloldalán.

Ezen felül az Európai Unió élelmiszer- és takarmánybiztonsági riasztási rendszerén (RASFF) keresztül arról érkezett tájékoztatás, hogy német gyártású, fipronilt tartalmazó pasztörizált tojássárgája, valamint pasztörizált tojásrántotta termékből Magyarországra is szállítottak. A Nébih azóta megállapította, hogy a termékből nem érkezett az országba.

A hivatal közleménye szerint az Európa jelentős részét érintő tojásszennyezési eset miatt folyamatosak a vizsgálatok. A Nébih, magyarországi érintettségnél nem csak egy szegmenst, hanem a teljes lánc minden elemét ellenőrzi, amelybe a termék vizsgálatán túl többek között a telep szerfelhasználása és az ólakban található alom ellenőrzése is beletartozik.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?