2021. szeptember 27. hétfő Adalbert

Hírek - Állat

Tökéletes fehérjeforrás, mégsem fogyaszthatod - Ez az oka

Az alapvető ismeretek hiánya okozza a legnagyobb problémát azzal kapcsolatban, hogy miért nem kezdődött még el a rovarok tömegtermelése a világon. Habár a rovarok kiváló alternatív fehérjeforrásnak számítanak, és a kutatók szerint kevesebb üvegházhatást okozó gázt, valamint ammóniát bocsátanak ki mint a szarvasmarhák, mégis számtalan tisztázatlan kérdés van a tenyésztésükkel kapcsolatban. Ugyanakkor tökéletesek lennének a szójabab kiváltására, amely termesztése a kutatók szerint a növényvédő szerek túlzott használatához vezet. A kritikusok szerint azonban a rovartenyésztés beindítása hiába jelentene megoldást egy problémára, egy másikat teremtene helyette.
 
 

A rovarok tökéletes alternatív fehérjeforrásnak számítanak, a tömegtermelésük egyelőre azonban még várat magára, egyes kutatók szerint ugyanis rengeteg a tisztázatlan kérdés a tenyésztésükkel kapcsolatban. Jelenleg az alapvető ismeretek hiánya okozza a legnagyobb problémát, mint például, hogy melyek a legmegfelelőbb fajok a tenyésztés elkezdéséhez, milyen takarmányozási és élőhelybeli szokásaik és követelményeik vannak, illetve hogy, hogyan kell kezelni a rovarok által termelt hulladékot. Svéd kutatók állítása szerint, ha a rovartenyésztéssel kapcsolatos alapvető kérdések ismerete nélkül indul meg a tömegtermelés, akkor egy ilyen iparág születik meg, amely habár megold egy problémát, de egy másikat teremt helyette.

Közeleg az évkezdet egyik legjelentősebb agráreseménye, a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencia. Tudni akarja, hogyan juthat hozzá az idei agrártámogatásokhoz és mennyi támogatást igényelhet? Hogyan változik a minden gazdálkodót érintő hazai földügyi szabályozás? A legfontosabb támogatási, jogszabályi és piaci változásokról kaphat fontos szakmai és gyakorlati információkat a szakpolitika, a közigazgatás és az üzleti élet csúcsvezetőitől, illetve első számú döntéshozóitól a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencián.

Jelenleg a szójabab az egyik legnépszerűbb fehérjeforrás az állati takarmányokban, a kritikusok szerint azonban környezetvédelmi szempontból ez a rendszer nem fenntartható, és a növényvédő szerek túlzott használatához vezet. A táplálkozási szakértők szerint a rovarok olcsó fehérjeforrásnak számítanak, tökéletes tápanyagforrást jelententenek az egyre növekvő népesség számára, valamint magas a fehérje-, vitamin-, rost-, és ásványianyag-tartalmuk. A FAO szerint a rovarok kevesebb üvegházhatást okozó gázt, illetve ammóniát bocsátanak ki, mint a szarvasmarhák és a sertések, valamint jóval kevesebb vizet igényelnek. A felmérések szerint több mint 1900 ehető rovarfaj van a világon. 

A rovarok tömegtermelésének környezeti hatása egyelőre ismeretlen. Rengeteg olyan információ van ugyanis a tenyésztésükkel kapcsolatban, ami egyelőre nem ismert. Ilyen például, hogy mivel táplálkoznak, fosszilis tüzelőanyagot szükséges-e használni azokban a létesítményekben, ahol a tenyésztésük folyik, illetve, hogy hogyan kell őket szállítani. Komoly problémákat okozhatnak ugyanakkor az invazív fajok, illetve a betegségek terjesztése is veszélyeztetheti a fogyasztókat. 

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu